Dosarul "1 milion pentru PSD". Convorbirile lui Hrebenciuc cu Patriarhul Daniel și afacerea vinului de împărtășanie. Gigi Becali este și el verificat

Dosarul "1 milion pentru PSD". Convorbirile lui Hrebenciuc cu Patriarhul Daniel și afacerea vinului de împărtășanie. Gigi Becali este și el verificat

Interceptările efectuate în dosarul lui Viorel Hrebenciuc arată că liderul PSD a luat legătura cu Patriarhul Daniel pentru a-i cere o audiență privind finanțarea construirii Catedralei Neamului. Dosarul este disjuns din cel în care au fost trimişi în judecată preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi magnatul Interagro, Ioan Niculae, pentru finanţarea nelegală a campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană.

Și Gigi Becali este vizat în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană, după ce ar fi dat un teren unui ministru. Procurorii DNA verifică, într-un dosar separat, dacă tranzacţia a fost legală. În material se arată că alte posibile infracţiuni care vor fi verificate vizează o discuţie dintre Hrebenciuc şi Becali, din 21 mai 2010, în care se vorbeşte despre un teren în suprafaţă de un hectar oferit de Gheorghe Becali unui ministru. Gigi Becali spune, însă, că nu știe despre ce teren este vorba și nici la care ministru se face referire: „Nu știu care-i terenul, nu știu care-i ministrul. Eu am vorbit cu Hrebenciuc în fiecare zi, chiar și câte o oră. La cât de multe terenuri am dat eu, nu mai țin minte. Să vedem la care ministru, care teren. Trebuie să mă cheme la audieri, ca să ne mai jucăm un pic”. „Alo, Patriarhia? Sunt Hrebenciuc” Viorel Hrebenciuc a vorbit, pe 14 iulie 2010, cu PF Daniel, cerând o audienţă pentru a propune Patriarhiei un împrumut pentru construirea Catedralei de la banca „Sfântul Spirit" din Portugalia, patriarhul spunând că ar avea nevoie de o linie de credit de 100 milioane euro, din care să ia bani la nevoie. Informaţia apare în volumele de urmărire penală ale dosarului în care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. Viorel Hrebenciuc: Bună seara. Viorel Hrebenciuc sunt. Secretar: Cu respect, domnule Hrebenciuc. Sunt părintele secretar. V. H.: Aș fi vrut să vorbesc un minut cu Prea Fericirea Sa, dacă este. Secretar: Acum e ocupat. VH: Vă rog, e în legătură cu Catedrala Neamului. Am o veste bună, da. (...) Prea Fericitul Daniel: Alo.

V.H.: Săru-mâna, Preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc vă deranjează. P.F.D.: Ah, să trăiti, domnule Hrebenciuc, ce mai faceţi, bine?

V.H.: Bine fac, Preafericite.

Ne puteți urmări și pe Google News

P.F.D.: Văd că băcăuanii sunt în față.

V.H.: Săru-mâna, mulțumim din suflet. De ce vă deranjez. Eu știu că sunt probleme cu finanțarea Catedralei Neamului. Și am găsit o posibilitate, este vorba de banca Sfântul Spirit, Santu Spirit din Portugalia. Președintele băncii ar veni săptămâna viitoare aici, pentru că ei pot să facă acest lucru, indiferent de sumă. Eu, dacă ați avea timp să mă primiți în audiență... P.F.D.: Problema este aşa: că noi avem mai multe oferte și, dacă ne-ar face în scris, acum noi trebuie sa păstrăm o anumită simetrie. Și băncile astea ale noastre, românești..

VH: Da. P.F.D.: Vor să contribuie.

V.H.: Dar vorbiți de contribuție în sensul de credit sau de ...

Domn: Linie de credit.

V.H.: Care ar fi suma totală de care avem nevoie?

P.F.D.: Păi acum suma totală este ... Pentru trei ani o sută de milioane de euro. V.H.: Pentru trei ani??!

P.F.D.: Nu e mult, 30 de milioane pe an. Ceea ce nu îmi pare o sumă mare. Și ai noștri pe aici au zis că, dacă au ceva garanții guvernamentale punctuale, pot să ajute. Dar linia de credit mi se pare. Aceasta nu presupune garanții. Că noi facem cu ei așa: când avem bani, nu cerem. Când nu avem bani, cerem și atunci se plătește comision de folosire și de nefolosire. Asta e forma cea mai puțin dificilă.

V.H.: Eu mă gândeam la o chestiune care să o luăm...

P.F.D.: Noi ne gândim că, dacă oamenii sunt sensibili, o să luăm puțini bani de la bancă. Numai în momentul în care ar fi un hiatus, un fel de pauze care nu sunt acoperite. De pildă, de aici, sunt oamenii, la primăriile de sector. Domnul Onțanu deja a alocat, a prins o anumită sumă și noi ce putem face fără să mai dăm dobânzi și comision de folosire, să facem pe cont propriu.

V.H.: Corect.

P.F.D.: Anul acesta avem banii strânși. .. Platim 30% din proiectare.    În 14 iulie 2010, la ora 20.12, după convorbirea cu Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Viorel Hrebenciuc îi telefonează unui om de afaceri din cadrul Companiei de Cercetare Sociologică și Branding (CCSB): V.H.:Alo? Domn: Da. V.H.: Am vorbit cu Patriarhul și e puțin mai complicată chestiunea. E și în spital săracul. Și mă vad luni, trec pe la el. Mi-a explicat că sunt multe bănci și că de fapt nu vrea să ia linia. Nu am înțeles eu exact ce vrea să facă, înțelegi? Domn: Da. V.H.: Zice să le facă o propunere, că noi avem propuneri. Dar mă lămuresc eu luni dimineașă, față în față cu el. Domn: E cel mai bine așa, ca să nu îi aduc nici pe aia de... V.H.: Sigur. Domn: Ei au zis, domnule, noi stabilim, facem un sindicat de bănci. Aștia de la Spiritu Santu pot să deblocheze 100 -150 de milioane foarte ușor. V.H.: 100 e maxim a zis.

Domn: Da??

V.H.: Da!

Domn: Perfect atunci..

V.H.: Iuliu Neagu se apucă de lucru. Deci văd ce a făcut până acuma, face din bucăți și nu cred că e bine.

Domn: Păi normal că nu e bine. (...) Dar să știți că mai am un pont și mai mișto. Poate să plătească așa: să facă vinul de împărtășanie, vinde... Unii distribuitori, adică noi... Ne umplem de bani!

VH: Ai văzut!?! Dacă în discuția cu Prea Fericitul Daniel, Viorel Hrebenciuc era preocupat doar de bani, atunci când discuta cu Ioan Niculae, PSD-istul avea și probleme mai... lumești. Astfel, pe 21 mai 2010, la ora 19,49, Niculae îi spunea lui Hrebenciuc că își va muta afacerile în Bulgaria, dacă nu va primi subvenții și facilități, dar aveau și o mare problemă: "Bulgăroaicele sunt urâte!". Au găsit rapid rezolvare: "Las' că aduc românce!". Discuția dintre Viorel Hrebenciuc și fiul său În dosar apare și o discuție purtată între Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei, pe 13 iulie 2010, din conținutul căreia rezultă că, cel din urmă își informează tatăl asupra adresei trimise de DNA, pe 12 iulie 2010 catre firma SC Real Phone SRL. În momentul în care Viorel Hrebenciuc își dă seama ce îi comunică fiul său, îi interzice energic să nu mai discute la telefon această problemă. Convorbirea demonstrează interesul explicit al lui Hrebenciuc față de cercetările efectuate de DNA, precum și legătura acestuia cu activități "oculte" ale tranzacțiilor financiare prin intermediu INSOMAR. Andrei Hrebenciuc: Hai că m-a sunat grecul, o să îmi trimită acuma actele. I-a venit de la Înalta Curte nu știu ce dosar. Cu o plată la INSOMAR. Să văd despre ce este vorba. Viorel Hrebenciuc: De la Înalta Curte? Andrei Hrebenciuc: Da, trimis cu dosarul cred. Cred că de astea, de pe la campanie, știi. Viorel Hrebenciuc: Nu mai vorbi prostii la telefon. Andrei: Bine, hai te pup, pa. CITIŢI ŞI:

  • Sebastian Ghiţă, Viorel Hrebenciuc şi Robert Negoiţă, cercetaţi pentru spălare de bani. Ioan Niculae, despre ministrul Ilie Sârbu: "Băă, ce nenorocit?! Ăsta e mai nenorocit ca noi". VEZI STENOGRAME
  • Ioan Niculae, trimis în judecată de DNA, pentru sponsorizarea ilegală a lui Geoană, via Vîntu