Procurorii DNA îl acuză pe primarul din Baia Mare că a condiționat emiterea unor hotărâri de Consiliu Local, prin care Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare primea 1,2 – 1,4 milioane de lei, în schimbul returnării unor sume de bani, către acesta. Suma de 30.000 de lei, susțin procurorii, ar fi reprezentat un „parandărăt” pentru edil. Denunțătorul din dosarul a forțat obținerea unei probe care să dovedească faptul că primarul îi cerea să returneze anumite sume de bani din alocările publice.

În toate discuțiile cu primarul Cherecheș, înregistrate de denunțăto rul Cristian Șpan, acesta îi solicita edilului, în permanență, să îi facă plăți pentru buna derulare a activității sportive, pentru plata salariilor și pentru decontarea deplasărilor pe care echipa le făcea în teritoriu.

Într-o discuție din data de 16 februarie, iritat de atâtea insistențe, Cătălin Cherecheș îi spune lui Șpan că nu îl mai poate ajuta cu bani de la Consiliul Local și că este dispus să finanțeze din banii lui, prin diferite împrumuturi, clubul de fotbal.


Aflat în arest preventiv în Penitenciarul Gherla, Cătălin Cherecheș va depune jurământul pentru cel de-al doilea mandat astăzi, la ora 12.00, în sala Europa a primăriei


Cătălin Cherecheș: Deci singura variantă în care te mai pot ajuta de acuma este să-ți dau banii ăștia împrumut. Altă variantă să … până …

Cristian Șpan: Ce bani împrumut?

Cătălin Cherecheș: Banii ăștia ți-i dau împrumut, o să mi-i dai, o cerut tot, toate deconturile, ăștia de la DNA și nu pot să le forțez pe fete să plătească.

Cristian Șpan: Că am deconturi aprobate de … ce își bat joc de mine?

Cătălin Cherecheș: Bă, ascultămă!

Cristian Șpan: Da.

Cătălin Cherecheș: Asta-i prima chestiune. A doua chestiune: trebuie să plătesc niște lucruri care nu le pot plăti nici măcar astăzi. Nu am de unde. Zi câți bani îți trebuie astăzi?

Cristian Șpan: 193.000 de lei. Atâta am decontul.

Cătălin Cherecheș: Cât îți trebuie astăzi, măi, ca să-ți dau banii?

Cristian Șpan: 140.000, îmi sunt salariile.

Și-a înregistrat nașul de cununie când lua bani

În dosarul penal există mai multe fotografii realizate cu o tehnică specială de denunțătorul Cristian Șpan, în timp ce îi oferea nașului său de cununie, Liviu Bala, suma de 5.000 de euro. Bala este președintele Clubului de Handbal din Baia Mare. Potrivit unor surse judiciare, suma de 5.000 de euro a fost dată de Cristian Șpan lui Liviu Bala, la cererea lui Cătălin Cherecheș, pentru a plăti salariile unor ziariști de la un trust de presă apropiat de edil. EVZ a scris, săptămâna trecută, despre modul în care Șpan și cu Bala, finul și nașul, s-au înțeles despre momentul în care procurorii DNA ar trebui să intervină: „În timpul campaniei electorale, că ar fi mai de impact”.

„Hai să vindem”

Dacă a văzut că nu mai poate obține o finanțare pentru clubul de fotbal și că primarul Cherecheș nu solicită, în mod expres, mită, deși discuțiile erau între doi prieteni, Cristian Șpan a întins o altă capcană. Șpan i-a propus să vândă clubul de fotbal și să împartă banii.

Cristian Șpan: Păi ce, nu mai există soluții din finanțare?

Cătălin Cherecheș: Da, dar nu mă mai pot implica în ele. Neavând mijloacele, instrumentele, degeaba ești primar.

Cristian Șpan: No bun. Ha să-l facem, să promovăm și să-l vindem, măcar facem bani. Măcar atâta.

Cătălin Cherecheș: Nu, nu pot să mă bag, chiar nu ma interesează. Dacă vrei tu, îi clubul tău, faci ce vrei cu el. Dar eu nici nu vreau să particip la discuții, deci nu mă interesează …

Cristian Șpan: Dar oricum …

Cătălin Cherecheș: Nici 20 de milioane de euro acuma.

Cristian Șpan: Bun, dar oricum, trecând peste chestia asta, dacă eu … merg mai departe …

Cătălin Cherecheș: Îs f… până peste cap, crede-mă, mi se rupe … și de handbal și de tătă lumea.