Dosarul „ASF Carpatica”: Ilie Carabulea – cinci ani cu executare, Dan Radu Rușanu - achitat

Dosarul „ASF Carpatica”: Ilie Carabulea – cinci ani cu executare, Dan Radu Rușanu - achitat

Omul de afaceri Ilie Carabulea (foto) a fost condamnat definitiv, ieri, de instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ASFCarpatica, în timp ce fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, şi Laura Chiţoiu, soţia lui Daniel Chiţoiu, au fost achitaţi.

Ilie Carabulea a fost cel pentru care ar fi intervenit tatăl Laurei Codruța Kovesi, Ioan Lascu, pentru promovarea unui recurs în interesul legii. După acest episod, Laura Codruța Kovesi a devenit șefa DNA, iar Ilie Carabulea a devenit „denunțătorul de serviciu”.

Pe de altă parte, în acelaşi dosar, Marian Mîrzac a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar Radu Mustăţea (membru în CA al SC Carpatica Asig) a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni. Alte condamnări au primit Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) - doi ani cu suspendare, Ioan Dacian Vinereanu - 10 luni cu suspendare.

În plus, SC Carpatica Asig a fost obligată să plătească o amendă penală de 250.000 de lei, această societate fiind obligată să publice hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală, pe parcursul a 10 apariţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au constituit un grup infracțional

Iniţial, la instanţa de fond - Curtea de Apel Bucureşti, Ilie Carabulea a primit 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în timp ce Laura Chiţoiu fusese condamnată la un an cu suspendare. Rușanu primise o decizie de achitare și la fond.

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimiși în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru săvârșirea unor fapte de corupție.

Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.