Parchetul General a deschis un dosar penal pentru „divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, pentrucă în spaţiul public au apărut discuţii din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, înainte ca acestea să fie finale.

Procurorii au precizat că la data de 9 martie, în intervalul 13.00 – 14.35 au apărut informații confidențiale ce erau analizate în Departamentul pentru Situații de Urgență. Informația vizată este cea legată de închiderea școlilor, care la acea oră nu fusese anunțată în mod oficial.

„Astfel, la momentul divulgării, Hotărârea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finală, cu toate modificările adoptate ulterior, şi nu era aprobată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), în conformitate cu prevederile art. 8 ind. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, care s-a întrunit în şedinţă la orele 16:00, fiind afectat modul de comunicare a unor informaţii corecte şi asumate de către instituţiile publice abilitate să facă astfel de comunicări, astfel încât să nu se creeze stare de panică şi confuzie la nivel naţional în contextul creşterii răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României”, precizează procurorii.