Controlul a avut loc după ce, săptămâna trecută, un barcagiu a intrat intenționat cu ambarcațiunea plină de turişti într-o colonie de pelicani unde le-ar fi spus: „Acum filmaţi, intrăm în trombă“.
Imaginile au fost surprinse de un fotograf, care le-a făcut publice pe social media. După incident, roprietarul firmei care deține barca l-ar fi concediat pe barcagiu

Guvernatorul ARBDD: Pregătim actele pentru o plângere penală

Din primele verificări, firma tulceană Royal Cruises SRL nu deţine licenţă de transport turişti pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi toate excursiile au fost ilegale: „Noi, luni i-am chemat la sediul rezervaţiei, dar nu s-a prezentat nimeni. Acum, pregătim actele pentru o plângere penală“, spune guvernatorul ARBDD.
Fotograful a declarat că că deţine o înregistrare în care barcagiul pregăteşte momentul în care va intra cu barca în stolul de păsări: „Pregătiţi acum aparatele, intrăm în trombă“, le-a spus el turiştilor din barcă.
Directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Viorica Bîscă, a declarat vineri că au fost cerute toate documentele societăţii căreia îi aparţine şalupa respectivă.
Foto: captură Facebook Eduard Gutescu

Deocamdată, se fac cercetări, inclusiv Garda de Mediu a solicitat documente şi categoric se vor lua măsuri

„Este o problemă cu care am început să ne confruntăm din ce în ce mai des. A fost identificată societatea căreia îi aparţine ambarcaţiunea şi s-au solicitat toate documentele pentru că, pentru a putea desfăşura o activitate în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării trebuie să deţină cel puţin un permis pentru desfăşurarea activităţii, dacă nu cumva o autorizaţie, în funcţie de locaţie şi de coduri CAEN.
Trebuie să se prezinte cu toate aceste documente, să vedem dacă ele există, trebuie identificată zona în care şi-a dus turiştii pentru că în situaţia în care s-a dus şi într-o zonă strict protejată deja abaterea de la prevederile legale este mult mai mare. De asemenea, în situaţia în care în zona respectivă se identifică exemplare rănite mai intervine o abatere.
“Trebuie să găsim forma legală prin care să încercăm să reducem şi numărul acestor ambarcaţiuni şi posibilitatea lor de a mai intra pe canale aşa cum îşi doresc, cât mai aproape de aglomerările de păsări, uneori intră chiar în colonii după cum se poate observat”, a afirmat Viorica Bîscă.

Comunicatul  IPJ Tulcea: Se efectuează cercetări în vederea stabilirii existenței/inexistenței vreunei fapte de natură contravențională/penală

„S-a întocmit dosar de cercetare penală privind ariile protejate, conservarea habitatelor naturale și a faunei sălbatice, conform OUG 57/2007. În cauză se efectuează cercetări în vederea stabilirii existenței/inexistenței vreunei fapte de natură contravențională/penală, urmând ca în funcție de aspectele constatate, lucrarea să fie înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, pentru atribuirea numărului unic și continuarea cercetărilor”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Tulcea.