Cand ajung la munca in strainatate, romanii au probleme de adaptare. Desi isi doresc locurile de munca, unii renunta la ele pentru ca... nu le place mancarea.
Gabriel Huides, managerul general al International Media Recruitment, firma specializata in recrutare de forta de munca pentru strainatate, apreciaza ca, fata de alti ani, sunt mai multi neaveniti care vor joburi „afara”. El avertizeaza insa ca se cauta tot cei care au respect fata de munca.
Cat imi dai?
EVZ: Care sunt argumentele care ii determina pe romani sa plece la munca peste hotare? Gabriel Huides: Banii! Un procent destul de mic pleaca pentru a-si depasi nivelul profesional. Unii aleg strainatatea pentru ca vad intr-un job „din afara” o provocare.
Care este principala intrebare pe care v-o adreseaza candidatii?Cei fara studii intreaba: „Cat imi dai?”. Si cand le spun cat ii poate oferi angajatorul, 1.000-2.000 de euro, replica este: „Aaaa, e prea putin, sefu’!”.
Se autoevalueaza incorect...Au o parere prea buna despre ei. De aceea, 80 la suta dintre cei care ajung peste hotare intra in conflict de adaptare. Nu au perceptia executarii sarcinilor. Totdeauna induc un element de-al lor, o lautarie, fac ceva altfel decat li s-a cerut. Si inca mai au mentalitatea „lasa, ba, ca merge-asa!”.
Roboti, nu fiinte
Ce probleme intampina cand ajung la munca, peste hotare? Le este foarte dor de familie. Din cauza asta, randamentul lor, in prima faza, este destul de redus, uneori sub 50 la suta. In plus, acolo nu mai sunt priviti ca niste fiinte, ci ca mecanisme, roboti care trebuie sa-si faca extraordinar de bine treaba intr-un interval de timp dat.
Au probleme de adaptare? Un muncitor pe care l-am trimis in Irak si-a dat demisia pentru ca nu se putea obisnui sa manance pui cu portocale, asa cum mananca soldatii americani. Asta chiar daca avea la indemana piper si otet... 14 persoane care lucrau in Bagdad au ales sa plece pentru ca americanii le-au cerut sa-si faca din nou analizele! Cand au ajuns in tara, m-au intrebat „domnu’ Gabi, nu putem sa ne ducem inapoi?”.
Ce oferte aveti? Si pentru studenti, si pentru absolventi, dar si pentru cei fara prea multa scoala. Se poate pleca in Anglia, SUA, Irak, Cipru, Canada, Irlanda. Se cauta asistente, ospatari, gradinari, bucatari, tamplari, lacatusi, ingineri constructori, arhitecti, alpinisti utilitari. Avem un proiect pentru Qatar, special pentru constructii. Sunt ceruti specialistii in cladiri inalte.
Sunt mai multe solicitari din partea romanilor decat in alti ani?Sunt mai multi neaveniti care vor sa plece si care, pentru a obtine un contract, mint cu nerusinare. Odata cu intrarea in UE li se pare ca pot pleca mai usor la munca. Insa regulile de-afara nu s-au schimbat. Tot profesionistii se cauta!
CV
Gabriel Huides
> S-a nascut in 1963, la Panciu. > Este casatorit, are doi copii. > A absolvit Facultatea de Automatizari si Calculatoare in ‘89. > A fost jurnalist la „Flacara Iasiului” si „24: Ore” si „Evenimentul zilei”. > Locuieste in Vaslui. > Este managerul general al International Media Recruitment, cu birouri in Iasi, Vaslui, Bacau si Bucuresti. > Conduce compania media Tranzact (recuperare de creante). > Ii place foarte mult Romania si nu ar emigra.