Donald Trump și președintele filipinez, cei mai buni PRIETENI: „Felicitări pentru războiul ANTI-DROGURI”, soldat cu 4.000 de morți

Donald Trump și președintele filipinez, cei mai buni PRIETENI: „Felicitări pentru războiul ANTI-DROGURI”, soldat cu 4.000 de morți

Președintele Donald Trump a declarat că „are o relație foarte bună” cu omologul său filipinez Rodrigo Duterte, după o întâlnire la Manila.

Nu se știe dacă Trump a vorbit despre problema respectării drepturilor omului în țară, în ciuda unor cereri pe acest subiect.

Administrația americană anterioară l-a criticat pe Duterte și războiul lui dur contra drogurilor, în care au fost uciși aproape 4.000 de oameni, scrie BBC.

Prima întâlnire între Trump și Duterte, care a avut loc la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (summitul ASEAN), a fost urmărită îndeaproape pentru că ambii lideri sunt cunoscuți pentru declarații șocante, ieșite din comun, directe și fără ocolișuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

După întâlnirea privată, președintele SUA nu a răspuns întrebării legate de tema drepturilor omului, iar un purtător de cuvânt al lui Duterte a declarat că subiectul nu a fost discutat. Sarah Sanders a spus că tema a fost menționată scurt, în întâlnirea privată, în contextul războiului anti-droguri, dar nu a dat mai multe detalii.

Vineri, Duterte a afirmat că a ucis un om prin înjunghiere când era adolescent. Purtătorul său de cuvânt a declarat că afirmația a fost făcută în glumă.

De când a ajuns la putere, în 2016, Duterte a ordonat și coordonat o luptă masivă împotriva criminalității în Philipine, care este criticată de unii, pentru că nu ar respecta drepturile omului. Duterte a încurajat asasinatele din extrajudiciare în contextul traficului ilegal de droguri și a spus că „ar fi bucuros să omoare” trei milioane de dependenți de droguri din țară.

Polițiștii spun că au ucis cel puțin 4.000 de persoane în timpul operațiunilor anti-drog, din 2016 până acum.

Trump a lăudat războiul dus de Duterte, spunându-i: „Vreau să vă felicit pentru că aud că faceți o treabă foarte bună în problema drogurilor. Multe țări au această problemă, noi avem această problemă, dar dvs faceți o treabă excelentă”.

Protestatarii au ieșit pe străzi în Manila, duminică și luni, protestând față de vizita lui Donald Trump, purtând banere pe care scria: „Trump du-te acasă” și „Interziceți-l pe Trump, teroristul nr 1”. Polițiștii au folosit tunuri cu apă și alarme acustice, pentru a-i împrăștia pe demonstranți.

Vizita lui Trump în Filipine încheie turneul asiatic al președintelui în cinci state din regiune: Japonia, Coreea de Sud, China și Vietnam.