Evenimentul Zilei > International > Donald Trump și președintele filipinez, cei mai buni PRIETENI: „Felicitări pentru războiul ANTI-DROGURI”, soldat cu 4.000 de morți
Donald Trump și președintele filipinez, cei mai buni PRIETENI: „Felicitări pentru războiul ANTI-DROGURI”, soldat cu 4.000 de morți

Donald Trump și președintele filipinez, cei mai buni PRIETENI: „Felicitări pentru războiul ANTI-DROGURI”, soldat cu 4.000 de morți

Președintele Donald Trump a declarat că „are o relație foarte bună” cu omologul său filipinez Rodrigo Duterte, după o întâlnire la Manila.

Nu se știe dacă Trump a vorbit despre problema respectării drepturilor omului în țară, în ciuda unor cereri pe acest subiect.

Administrația americană anterioară l-a criticat pe Duterte și războiul lui dur contra drogurilor, în care au fost uciși aproape 4.000 de oameni, scrie BBC.

Prima întâlnire între Trump și Duterte, care a avut loc la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (summitul ASEAN), a fost urmărită îndeaproape pentru că ambii lideri sunt cunoscuți pentru declarații șocante, ieșite din comun, directe și fără ocolișuri.

După întâlnirea privată, președintele SUA nu a răspuns întrebării legate de tema drepturilor omului, iar un purtător de cuvânt al lui Duterte a declarat că subiectul nu a fost discutat. Sarah Sanders a spus că tema a fost menționată scurt, în întâlnirea privată, în contextul războiului anti-droguri, dar nu a dat mai multe detalii.

Vineri, Duterte a afirmat că a ucis un om prin înjunghiere când era adolescent. Purtătorul său de cuvânt a declarat că afirmația a fost făcută în glumă.

De când a ajuns la putere, în 2016, Duterte a ordonat și coordonat o luptă masivă împotriva criminalității în Philipine, care este criticată de unii, pentru că nu ar respecta drepturile omului. Duterte a încurajat asasinatele din extrajudiciare în contextul traficului ilegal de droguri și a spus că „ar fi bucuros să omoare” trei milioane de dependenți de droguri din țară.

Polițiștii spun că au ucis cel puțin 4.000 de persoane în timpul operațiunilor anti-drog, din 2016 până acum.

Trump a lăudat războiul dus de Duterte, spunându-i: „Vreau să vă felicit pentru că aud că faceți o treabă foarte bună în problema drogurilor. Multe țări au această problemă, noi avem această problemă, dar dvs faceți o treabă excelentă”.

Protestatarii au ieșit pe străzi în Manila, duminică și luni, protestând față de vizita lui Donald Trump, purtând banere pe care scria: „Trump du-te acasă” și „Interziceți-l pe Trump, teroristul nr 1”. Polițiștii au folosit tunuri cu apă și alarme acustice, pentru a-i împrăștia pe demonstranți.

Vizita lui Trump în Filipine încheie turneul asiatic al președintelui în cinci state din regiune: Japonia, Coreea de Sud, China și Vietnam.