La recenta sesiune de finantare de la CNC, cei opt membri ai juriului, de profesii diferite, nu sunt nume de referinta in cinematografia romaneasca.
Numele lui George Balaita (scriitor), Dinu Tanase (regizor, producator), Constantin Chelba (director de imagine, regizor), Marin Vladimir (distribuitor) si Radu Nicolae (actor) la fictiune si Radu Igaszag (regizor), Gabriela Albu (director de productie) si Mircea Sampetru nu spun mare lucru specialistilor de film, pentru care cel mai necunoscut jurizator ramane Radu Nicolae.
Membrii juriului de la CNC-ul condus de Eugen Serbanescu au fost alesi de ministrul culturii de pe lista cu 17 nume propuse de uniunile de creatie din domeniul cinematografiei.
"Cei valorosi nu fac parte din juriu"
Secretarul de stat Ioan Onisei comenteaza cu retineri procedura si rezultatele ei. "Riscul este ca toti cei valorosi sa nu faca parte din juriu. Acestia prefera sa aplice pentru finantare", explica Onisei. "Din pacate, cei care raman in jurii sunt cei care nu sunt in stare sa aplice".
Totusi, ministrul Adrian Iorgulescu considera ca "majoritatea membrilor juriului sunt oameni cu notorietate". Pentru propunerea regizorului Laurentiu Damian si a lui Vlad Leu - amandoi ramasi in afara juriului - din partea Uniunii Cineastilor din Romania, criticii membri ai uniunii n-au fost consultati, cum precizeaza Magda Mihailescu. Alte asociatii de creatori au fost mai norocoase.
Pe regizorul Dinu Tanase l-a sustinut Asociatia Producatorilor de Film si Audiovizual. Unul dintre obisnuitii juriilor de la CNC, Tanase, are 60 de ani si, inainte de a regiza filme, a lucrat ca operator de imagine la productii ca "Reconstituirea" (1968) lui Lucian Pintilie si "Dincolo de nisipuri" (1973), al lui Radu Gabrea. Cea mai recenta realizare a sa se numeste "Damen Tango", din 2004, un film fara prea multe ecouri pozitive, singurul facut de cineast dupa 1989.
Actorul de pe vremea lui "Mihai Viteazul" De singurul actor din comisie, Radu Nicolae, nu-si aminteste prea multa lume. Printre putinele lui aparitii se numara cea din "Mihai Viteazul" lui Nicolaescu, din 1970. Lui Mircea Albulescu, distribuit in film, numele acestui Nicolae nu-i spune nimic. Alti colegi stiu doar ca a trait multa vreme in Canada. Nicolae nu se prezinta ca actor, ci ca scenarist.
"Cel mai mult a contat ca am scris in Canada trei scenarii la CNC-ul lor, numit SODEC", precizeaza el, amintind si scenariul scris acum trei ani pentru scurtmetrajul "Les Demolisseurs", la televiziunea elvetiana. Pe scenaristul actor l-a propus Asociatia Romana de Film si Teatru, de care au auzit la fel de multi colegi din cinema cati il cunosc si pe el. Aceeasi asociatie l-a sustinut si pe Mircea Sampetru, la animatie si documentare. Pe colega sa de la aceeasi sectiune, Gabriela Albu, producator la filmul "Filantropica" (2002), a propus-o Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film.
Un scriitor fara propuneri Constantin Chelba, desi putin cunoscut, etaleaza cele mai multe realizari si aprecieri pozitive. Chelba a realizat si filmul de interviu al lui Gabriel Liiceanu cu Eugen Ionescu, in 1991. Pe el l-a propus Asociatia Cineastilor din Romania, impreuna cu regizorul Radu Igaszag, cunoscut pentru filmul de animatie "Boborul" (2004).
Distribuitorii il au ca reprezentant pe Marin Vladimir (56 de ani). Absolvent de Filosofie la Bucuresti, unde a si predat, acesta conduce acum casa de distributie Glob Media Com. Pana in 1999 a condus Romania Film, a produs 80 de filme, printre care "Morometii" (1987).
Singurul despre care nimeni nu pare sa stie cine l-a propus pentru juriul CNC este scriitorul George Balaita. Ministrul Iorgulescu crede ca l-a sustinut Uniunea Scriitorilor, dar secretarul acesteia, Gabriel Chifu, nu stie nimic despre asta.
Ca la noi, la nimenea! "Lazarescu", notat cu 4 la CNC Cu doi ani in urma, alt juriu respingea cu nota 6.50, la concursul de la CNC, scenariul filmului "Moartea domnului Lazarescu". Cea mai mica nota, 4, i-a dat-o Bogdan Dumitrescu, ca o ironie - membru al Asociatiei Tinerilor Cineasti, cel care a regizat un episod din seria" Baieti Buni", difuzata la ProTV.
Cu 5 l-a notat Radu F. Alexandru, senator PNL pana in 2004 si apoi consilier prezidential, care se prezenta ca dramaturg si prozator. Dinu Tanase facea si el parte din juriu, alaturi de operatorul Florin Mihailescu si de regizorul Ioan Carmazan, care a trecut de mult de vremea reusitelor gen "Casa din vis" (1991) sau "Lisca" (1983), lucru dovedit cu productii slabe gen "Margot" (2005). Dupa o adresa la Ministerul Culturii, filmul a fost finantat, printr-o aprobare a lui Razvan Teodorescu, cu circa 900.000 lei noi. (Catalina George)
CONTROVERSA Nicolaescu "n-a auzit" de Puiu In sesiunea din decembrie a CNC, au fost finantate 41 de proiecte de film, cu 28,2 milioane lei. Cel mai creditat regizor este Sergiu Nicolaescu, care va avea la indemana 1,8 milioane de lei pentru o noua serie despre Comisarul Moldovan, "Supravietuitorul", produs de Media ProPictures.
Tot el se afla in capul listei la sectiunea documentare, cu un film despre Carol I. In replica la afirmatiile lui Cristi Puiu, care il plasa printre regizorii care si-au dovedit incapacitatea de a face filme bune, Sergiu Nicolaescu, citat de NewsIn, a declarat ca "nu a auzit" de Cristi Puiu, care ar trebui sa mai faca "un film sau doua" inainte sa vorbeasca.
Rateuri promovate. Incercarile ratate ale unor regizori, din trecut, n-au fost un punct in minus in ochii juriului CNC. Desi productiile lor anterioare au fost criticate sau au trecut neobservate, Adrian Popovici, Marius Barna sau Napoleon Helmis au primit bani pentru a-si incerca, inca o data, sansele.
Marius Th. Barna - cel care regizeaza "Visatorul", dupa un scenariu scris de actualul director al CNC, Eugen Serbanescu, beneficiaza de doua credite: "Circul nostru va prezinta" (lungmetraj) si "O zi buna" (scurtmetraj), cu scenarii de Lucian Dan Teodorovici. Un castigator consecvent, desi n-a dat nici un film demn de remarcat, este si casa de productie Artis Film - care a apartinut Corneliei Palos, consilier la Ministerul Culturii si Cultelor, si este administrata oficial de regizorul Adrian Popovici.
Ultimele filme produse de Artis, "Noro", al lui Radu Gabrea, sau "Azucena", al lui Mircea Muresan, au fost plasate de critici printre cele mai proaste din ultimii ani. Artis Film a obtinut anul acesta patru credite: unul pentru un lungmetraj de Adrian Popovici, "Liceenii mileniului trei", unul pentru un documentar si doua pentru dezvoltare de scenariu.
Totusi, au fost finantate lungmetrajele de fictiune ale unor tineri printre care ale lui Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu. Au mai primit bani proiectele lui Radu Nicoara, Serban Marinescu, Alexa Visarion, Marius Th. Barna, Ioan Ionescu, Adrian Popovici, Catalin Saizescu, Napoleon Helmis si Alexandru Maftei. (Florentina Ciuverca)