Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Departamentului de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei din cadrul Universității București.

„O veste tristă ne îndoliază astăzi. A plecat dintre noi profesorul Alexandru Barnea, distins arheolog și clasicist, cercetător al creștinismului timpuriu, timp de decenii director științific al cercetărilor arheologice de la Adamclisi – Tropaeum Traiani, decan al Facultății de Istorie și profesor îndrăgit al multora dintre noi. Generozitatea, erudiția și blândețea sa nu vor fi uitate! Sit Tibi Terra Levis”, se arată în postarea de pe pagina Departamentului.

Alexandru Barnea s-a născut la București în 1944 și a urmat Facultatea de Limbi şi Literaturi Romanice, Clasice şi Orientale, secţia de Filologie Clasică (latină şi greacă veche) la Universitatea din Bucureşti. A fost cercetător știinţific la Institutul de Arheologie al Academiei Române „Vasile Pârvan”. A fost doctor în istorie la Universitatea Bucureşti, profesor și decan al Facultății de Istorie.