Doi polițiști de la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Bacău sunt cercetați într-un dosar penal întocmit de procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, cu sprijinul ofițerilor de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău.

Unul este acuzat de  luare de mită, iar cel de-al doilea de complicitate la dare de mită, instigare la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri oficiale și complicitate la uz de fals.

DGA informează că dosarul a fost inițiat în luna iunie 2018, atunci când ofițerii anticorupție au înaintat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, sesizarea conform căreia anumiți agenți de poliție din cadrul I.P.J. Bacău – Poliția Municipiului Bacău – Secția 1 Poliție, pretind și primesc sume de bani ori foloase materiale de la diverși conducători auto, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv, pentru a nu constata și sancționa abaterile săvârșite în traficul rutier. În consecință, procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunea de luare de mită.

În noaptea de 27/28 iulie 2018 ofițeri DGA sub acoperire l-au surprins pe agentul vizat că ia șpagă în momentul în care a primit 600 de lei pentru a nu sancționa un șofer care încălcase legea.

În timpul cercetărilor a ieșit la iveală că celălalt agent, pe 10.09.2018, la solicitarea unei persoane fără calitate specială, Secției 1 Poliție, l-a contactat pe un asistent medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău – Unitatea Primiri Urgențe, în vederea eliberării, în fals, a unei adeverințe medicale ce atesta lucruri nereale, pentru ca aceasta să-i fie utilă în eliberarea, în regim de urgență, a pașaportului pentru fiul minor al solicitantului.

 

Astfel, a ieșit la iveală și alte fapte de corupție în care erau implicați trei jandarmi, unul dintre aceștia fiind prieten cu polițistul. Pentru că sunt military, cei trei jandarmi sunt cercetați,acum de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul militar Iași.

 

În cazul celor doi polițiști, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de P.D., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită și față de B.A.N., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, complicitate la uz de fals, instigare la fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale (față de acesta fiind deja luată măsura controlului judiciar).

„De asemenea, față de alte două persoane fără calitate specială cercetate în cauză s-a dispus cercetarea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale,  fals intelectual, dare de mită și uz de fals.

În cauză, au fost realizate activități de ofițerii D.G.A. din cadrul Centrul Operațional 1 Iași, cu sprijinul Serviciului Operații.

De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul D.O.S. – B.O.S. Bacău”, se arată în comunicatul DGA.