Cristiana, Bucuresti: Am o fetita de 3 ani care raceste destul de des. Ca sa-i intaresc imunitatea, la sfatul medicului, i-am dat Ribomunil. In cursul tratamentului, am constatat insa ca a inceput sa-i curga nasul. Are vreo eficienta? Sa incerc cu alte produse homeopate?
Ribomunil este un produs de tip vaccin. Nu figureaza in baza de date a Agentiei Nationale a Medicamentului ca produs medicamentos autorizat in Romania si nici printre produsele care au obtinut ordin de pret din partea Ministerului Sanatatii.

In literatura stiintifica considerata credibila (indexata Medline) exista numai trei articole stiintifice publicate de specialisti rusi in care se afirma oarecare eficacitate clinica in prevenirea infectiilor respiratorii. Rezulta de aici o eficacitate insuficient de convingator demonstrata.
Ar putea exista o legatura intre acest vaccin si faptul ca a inceput sa-i curga nasul copilului, pentru ca in principiu orice vaccin poate sa produca usoare simptome ale bolii fata de care protejeaza respectivul vaccin. Ar putea fi insa la fel de bine o viroza intercurenta care a aparut in ciuda faptului ca a fost administrat vaccinul (adica vaccinul nu a avut efectul scontat). Din pacate nici eficacitatea produselor homeopate nu a fost demonstrata stiintific.

Ramane ca singura solutie o colaborare stransa cu medicul pediatru al copilului.