Oana Moldovan, 24 ani: Imi lacrimeaza des ochii, mai ales atunci cand ma duc intr-un bar unde este fum de tigara. Acest lucru se intampla chiar daca nu stau mult. Exista picaturi pe care sa le pot folosi doar in acest caz? Ce-mi recomandati?
Fumul de tigara este extrem de iritativ nu numai pentru caile respiratorii. In cazul multor persoane tinere este iritativ si pentru ochi, determinand o reactie inflamatorie la nivelul conjunctivelor. Medicul oftalmolog va poate indica ce fel de picaturi ati putea folosi in functie de modificarile conjunctivale pe care acesta le constata in timpul examinarii. Fiecare tip de picatura, la fel ca orice medicament, poate avea reactii adverse, de care trebuie sa tinem seama, de aceea nu le prescriem „dupa  ureche” sau prin telefon.

Dana. Bucuresti: Bunica mea in varsta de 80 de ani sufera de cataracta si de insuficienta cardiaca. De curand a fost internata in spital, unde i s-a depistat si lipsa de potasiu, pentru care a primit diverse tratamente. Poate face operatie de cataracta dat fiind ca are si probleme cu inima?
Va sfatuiesc ca inainte de a va adresa unui chirurg pentru operatia de cataracta, sa o duceti pe bunica dumneavoastra la un cardiolog, care sa-i faca un examen amanuntit si sa va indice daca gradul insuficientei cardiace permite efectuarea operatiei. Trebuie sa tineti seama ca aceasta se efectueaza sub anestezie locala (situatie in care riscurile ar fi mult mai mici), iar pacienta trebuie sa stea intinsa pe masa de operatie 20-30 de minute. In principiu, o buna parte a pacientilor cu varste cuprinse intre 70-90 de ani au probleme cardiace, care, daca sunt compensate medicamentos inaintea operatiei de cataracta, nu determina aparitia unor complicatii, mai ales ca, in general, interventia dureaza relativ putin.