DOCTOR EVZ: Alergiile părinţilor se pot transmite copiilor?
- Adam Popescu
- 4 martie 2009, 10:37
Vă răspunde RAREŞ SIMU, medic specialiat în imunologie şi alergologie, la Centrul Medical Unirea din Bucureşti.
Diana, 30 de ani, din Bucureşti: De-a lungul vieţii am avut de foarte multe ori alergii alimentare (la proteinele din carne şi ouă, mai ales), în copilarie mai mult, acum doar de 2-3 ori pe an. Se manifestă cu umflarea mâinlor şi picioarelor şi apariţia unor bubiţe supărătoare. Acum sunt însărcinată. Aş vrea să-mi spuneţi dacă există riscul să ”transmit” copilului alergiile mele? Ce pot face pentru a scădea acest risc, dacă el există? Ceea ce descrieţi dumneavoastră de fapt este urticarie şi angioedem recurent. Aceasta afecţiune are frecvent ca şi cauze parazitoze, infectii bacteriene sau virale, boli inflamatorii, boli endocrine şi doar în puţine cazuri alergia alimentară. De obicei, alimentele reprezintă factori declanşatori ai erupţiei şi nu factori cauzali.
Pentru a se stabili cauza erupţiilor trebuie analize amănunţite inclusiv testarea alergenilor alimentari (aceasta se poate face pe piele sau din sange). Dacă întradevăr există un teren alergic atunci există un risc de a se transmite terenul alergic şi la copil, dar nu este obligatoriu.
Pentru a reduce acest risc, puteţi lua anumite măsuri după naşterea copilului: alimentaţie la sân cât mai mult timp (chiar şi după un an), diversificarea alimentaţiei doar după vârsta de şase luni, evitarea tratamentelor antibiotice şi a vaccinurilor facultative. Dumneavoastră ar trebui să aveţi o alimentaţie cât mai naturală atât în perioada sarcinii cât şi în timpul alăptării (trebuie evitate alimentele care conţin conservanţi, coloranţi, mâncarea tip fast-food). Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 202.20.00, Fax: 202.20.01