Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Doar 10% dintre români mai cred că se poate pierde Ardealul. Interviu exploziv despre centenarul Trianon
Doar 10% dintre români mai cred că se poate pierde Ardealul. Interviu exploziv despre centenarul Trianon

Doar 10% dintre români mai cred că se poate pierde Ardealul. Interviu exploziv despre centenarul Trianon

România nu a mai serbat centenarul de la semnarea Tratatului de la Trianon și nici Ungaria nu a mai marcat cu ample acțiuni ”comemorarea” a 100 de ani de la dispariția Ungariei Mari.

Pentru a marca totuși ziua de 4 iunie, am făcut un interviu cu profesorul Vasile Dâncu, sociologul clujean care a realizat un sondaj foarte interesant privind percepția românilor și maghiarilor asupra problemei care ne-a marcat ultimul secol: revizionismul prevederilor din Tratat legate de granița de Vest a României.

Rezultatele sunt surprinzătoare: doar 10% dintre români mai cred că este posibilă revizuirea granițelor! Asta în condițiile în care tema maghiară și a iredentismului a fost una de mare impact electoral în ultimele decenii. Chiar de curând, când a fost vorba de o lege aprobată tacit, tema a părut că poate isca energii electorale.

Alte cifre și alte informații de culise, cum ar fi motivul pentru care centenarul a trecut neobservat pentru marele public, în interviul derulat sub sigla Evenimentului Istoric.

Interviul poate fi urmărit pe site-ul Evenimentul Istoric.