"Doamna învăţătoare", slujbă de suplinitoare

"Doamna învăţătoare", slujbă de suplinitoare

În grădiniţele bucureştene, o educatoare ar putea preda la două grupe, iar la clasele I-IV multe catedre ar putea rămâne goale.

Zeci de doamne şi domnişoare sporovăiau ieri fără încetare pe holurile Grupului Şcolar de Construcţii-Montaj „Mihai Bravu“, din sectorul 3. Erau câteva dintre cele 312 persoane înscrise pentru un post de învăţător suplinitor, care aşteptau de mai bine de o oră să fie chemate în aulă pentru a fi repartizate la jobul pe care îl vor avea în următorul an. Unele trec prin experienţa asta vară de vară, altele sunt novice şi nici nu-şi doresc foarte tare să dea din coate pentru 650 de lei pe lună.

„Am mai lucrat un an, în 2006, dar postul s-a desfiinţat anul trecut. Ăsta e un job paralel cu studiile, un loc de muncă temporar“, explică Elena, viitoare învăţătoare într-o şcoală din Bucureş ti. Nu visează o carieră în învăţământ, deşi copiii pe care speră să-i ducă timp de un an i se par simpatici. Până la urmă chiar nu ar deranja-o să le predea Abecedarul şi Aritmetica până la ultima pagină. La finalul lunii însă, atunci când primeşte cei 650 de lei, îşi aminteşte de ce îşi doreşte un alt loc de muncă. „E frumos să lucrezi cu copiii, dar salariul este de 650 de lei“, adaugă Elena, care a luat nota 7,90 la titularizare, însă nu a mai prins niciun post de titular. A terminat facultatea, s-a înscris pentru un masterat şi deocamdată aşteaptă să prindă o catedră pentru anul şcolar 2008-2009.

Pensionare, în loc de educatoare

La fel ca Elena, alte doamne şi domniş oare stăteau ieri retrase prin sălile călduroase de clasă, pe scări - trăgând agale din ţigări subţiri -, sau înghesuite într-o aulă prea mică pentru atâtea suflete, aşteptând. Viitoarele învăţătoare sunt însă prea puţine faţă de cât ar fi nevoie la catedre din toamnă.   Deficit de candidaţi este şi la disciplinele educaţie fizică, informatică, engleză, dar mai ales în grădiniţe. Pentru posturile de educatoare suplinitoare s-au înscris numai 386 de persoane pe 850 de locuri libere, conform cifrelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). „În cele 850 de posturi sunt incluse şi 100 de locuri suplimentare, datorate faptului că s-au ridicat şase noi grădiniţe, în sectoarele 2 şi 3“, explică purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu. El adaugă că micuţii nu vor rămâne fără educatoare, întrucât posturile vor fi ocupate cu fete tinere care vin la Bucureşti la facultate sau cu doamne pensionare, care abia aşteaptă să crească numeroşi nepoţei de împrumut.   Repartizarea suplinitorilor în Capitală a început ieri şi se va încheia mâine. La materiile unde nu sunt destui candidaţi sau unde cei înscrişi n-au luat nota 5 la titularizare vor fi folosiţi studenţi, dar şi pensionari.   DEFICIT

9.000 de locuri lipsă în grădiniţe Capitala se confruntă cu o reală problemă şi în ceea ce priveşte deficitul de locuri în grădiniţe. Astfel, din datele ISMB, aproximativ 9.000 de copii nu vor avea locuri la începutul anului şcolar 2008-2009. ISMB a înregistrat 38.000 de cereri, dar sunt disponibile numai 26.000 de locuri, la care se vor adăuga alte 1.100, prin deschiderea a şase noi grădiniţe în sectorul 3, dar şi prin extinderea altor două, în acelaşi sector. Totodată, ISMB a suplimentat numărul de grupe cu 47, pentru a face loc în grupele de grădiniţă cât mai multor copii. De asemenea, în sectorul 2 vor fi finalizate, până la sfârşitul anului, alte 14 grădiniţe, care vor acoperi un total de aproximativ 1.700 de locuri. Oficialii susţin că se fac eforturi pentru a se găsi spaţii care ar putea fi transformate în grădiniţe. Printre cauzele care au dus la această lipsă de spaţii, se numără retrocedările de imobile sau terenuri pe care au fost construite grădiniţele, natalitatea crescută, migraţia către mediul urban a familiilor cu copii mici, strămutarea altor unităţi de învăţământ pe spaţiile unor grădiniţe sau comasarea grădiniţelor cu şcoli generale.

Ne puteți urmări și pe Google News