Evenimentul Zilei > Justitie > DNA contestă măsura ÎCCJ în dosarul șpăgilor încasate de Direcția de Drumuri Timișoara pentru PSD Arad
DNA contestă măsura ÎCCJ în dosarul șpăgilor încasate de Direcția de Drumuri Timișoara pentru PSD Arad

DNA contestă măsura ÎCCJ în dosarul șpăgilor încasate de Direcția de Drumuri Timișoara pentru PSD Arad

DNA a făcut, miercuri, contestație la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care i-a lăsat acasă pe cei opt inculpați în dosarul șpăgilor încasate de DRDP Timișoara pentru PSD Arad.

Opt persoane au fost reținute, luni, de procurorii DNA, în acets dosar. Este vorba de  șeful Regionalei de Drumuri Timișoara (DRDPT) și vicepreședinte al organizației județene PSD Arad,  Cristian Ispravnic, soțul fostului prefect de Arad, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene PSD Arad, Cristian Hogea, șeful Departamentului Juridic al DRDPT  și vicepreședinte al organizației județene al PSD Arad, Mirel Patriciu Pascu,

șeful Departamentului Venituri din cadrul aceleiași instituții, Mircea Andrei Lucaciu, un inginer din cadrul DRDPT, Vasile Alin Bățean, doi angajați ai Agenției de Control și Încasare Nădlac II, Cristian Dima și Elisabeța Miuțescu, precum și Anca Patricia Stoenescu, la data faptei, șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Judecatoarea Alexandra Iuliana Rus de la Înalta Curte de Casație și Justiție este cea care i-a trimis însă acasă pe cei opt inculpați din dosarul șpăgilor încasate de DRDP Timișoara pentru PSD. ”Dispune punerea în libertate a inculpaţilor reţinuţi”, se arată în decizia acesteia. Potrivit hotărârii acesteia, Ispravnic, Hogea și Miuțescu vor fi cercetati sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cum se ”licitau” posturile de controlori de trafic

Dosarul șpăgilor încasate de DRDPT pentru PSD Arad a început  acum nouă luni, în urma unui denunț formulat de o angajată de la Controlul traficului din punctul de frontieră Nădlac II.

Martorul sub acoperire a arătat cum, pentru a rămâne în funcții, el și colegii, care lucrau  ca și controlori de trafic, trebuiau să remită lunar câte 100 de eruo lui Cristian Horgea, şeful Agenţiei de Control şi încasare Nădlac II, tot câte 100 de euro către Bogdan Munteanu, şeful Departamentului Venituri din cadrul DRDPT, și câte 500 de euro Elisabetei Miuțescu. Aceasta din urmă fusese destituită în scandalul din 2010 cu șpaga cerută pentru trecerea camioanelor AC/DC, dar s-a reangajat, câștigând acest drep în instanță, după un an.

Același martor a arătat că salariul său lunar era echivalentul sumei de 700 de euro pe care trebuia să o dea înapoi ca șpagă. Mai mult, femeia le-a spus procurorilor cum se făceau angajările celorlalți controlori de trafic. Practic, decizia se lua la partid, în funcție de disponibilitatea candidaților de a da mită în loc de examen și, ulterior, de a da parte din încasările ilicite, tot către partid.

Bogdan Munteanu, la vremea respectivă şef al Departamentului Venituri din cadrul DRDPT, a fost audiat de procurori în luna iunie în acest dosar, ocazie cu care a recunoscut că pentru a fi numit şi menținut în această funcţie era necesar să colecteze sume de bani de la subalterni sau din alte activităţi licite.

Banii erau predați Organizaţiei Judeţene a PSD Arad sau lui Dorel Gheorghe Căprar, preşedintele organizaţiei, care, la rândul său, pretindea că îi duce la partid sau că îi remite direct șefului PSD la nivel naţional, la vremea respectivă. Mai mult, acesta a povestit și cum au fost negociate între șefii PSD-iști cele cinci posturi de controlori de trafic disponibile.

”Distinct de folosirea influenţei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, arată anchetatorii, în cauză s-a stabilit că Cristian Ispravnic, care are şi calitatea de director general regional al DRDP Timişoara, a acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce urmau a fi negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană.

Horgea a pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 100 de euro şi 10.000 de euro, iar Mircea Lucaciu (numit între timp şef al Departamentului Venituri) a acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l priveşte pe Căprar, acesta a pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria Organizaţiei Judeţene a PSD Arad”, mai arată procurorii DNA.