DNA anchetează filiera PDL de stors bani din PMB
- Vladimir Tism ăneanu
- 13 mai 2010, 19:11
Preşedintele Comisiei de Transporturi a pus umărul la consolidarea relaţiei dintre firma Search Corporation şi Primăria Capitalei.
Cercetările Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul penal deschis „pe numele” Primăriei Municipiului Bucureşti au fost extinse. La doar o zi după ce „Evenimentul zilei” publica în exclusivitate hârtia prin care DNA solicita Consiliului General o serie de documente, procurorii anticorupţie au descins la primărie.
Aceştia au ridicat acte de la Administraţia Străzilor şi o serie de hârtii legate de activitatea Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement. Între timp, în atenţia DNA-ului a intrat şi activitatea de proiectare, care precede orice licitaţie consistentă de la drumuri.
Demersul procurorilor loveşte în aşa-zisa filieră PDL de stors bani din primărie, păstorită de fostul viceprimar Ionuţ Grigore Popa, actualmente preşedintele Comisiei de Transporturi şi Infrastructură din Consiliul General.
Tandemul Popa: unul la primărie, altul la privat
Structura care ar fi trebuit să verifice legalitatea şi oportunitatea proiectelor Administraţiei Străzilor, pe mandatul Oprescu, este Comisia de Transporturi. Deşi DNA-ul investighează o posibilă fraudă de proporţii acolo, cei de la Transporturi au dat permanent undă verde la tot ce a propus directoarea Alina Roman, supranumită „blonda de la Străzi”.
Explicaţia pentru acest lucru este însă mult mai simplă. Firma care primeşte, prin licitaţie sau chiar direct, prin cerere de ofertă, majoritatea contractelor de proiectare de la Primăria Capitalei este Search Corporation SRL. Persoana care se ocupă de reprezentarea SRL-ului Search în relaţia cu PMB este inginerul Mircea Popa. Acesta apare mai mereu la discuţiile din Consiliul General, explicându-le consilierilor chestiuni legate de proiectarea străzilor Capitalei. De partea cealaltă, preşe dinte le comisiei de Transporturi este Ionuţ Grigore Popa.
Acesta din urmă este exact fiul inginerului de la Search Corporation. Cu alte cuvinte, tatăl vine cu propunerea financiară şi fiul dă aprobarea pentru punerea ei în practică. Astfel, anul trecut, firma a primit 12 contracte de la Administraţia Străzilor Bucureşti, cu o valoare de 1,3 milioane de euro.
Dintre acestea, aproape jumătate au fost atribuite prin cerere de ofertă. În baza contractelor, Search Corporation acordă consultanţă şi asistenţă tehnică pentru reabilitarea sistemului rutier pentru mai multe străzi. Societatea a fost singura care a ofertat pentru acest contract, potrivit anunţului de atribuire a contractului.
Chiliman i-a dat contracte de 1,12 milioane de euro
Firma a mai fost consultant în contractul privind reabilitarea Pasajului Lujerului, pentru care a încasat peste 150.000 de euro, în timp ce pentru realizarea studiului de fezabilitate în cadrul contractului „Modernizarea semnalizare verticală statică de orientare în municipiul Bucureşti” a încasat alţi 167.000 de euro.
Pentru contractul „Servicii de Consultanţă pentru realizarea lucrărilor de reparaţii capitale a podurilor: Ciurel, Şoseaua Virtuţii, Lac I.O.R, Tei-TOBOC şi Timpuri noi”, firma a luat încă 117.600 de euro. Aceasta a încheiat anul trecut nu mai puţin de 38 de contracte, prin invitaţie de participare, şi cu Primăria Sectorului 1, condusă de edilul Andrei Chiliman. Potrivit anunţurilor de atribuire, valoarea acestor contracte se ridică la aproximativ 1,12 milioane de euro.
În contul banilor, societatea se ocupă de servicii de expertizare, proiectare, verificare tehnică şi acordarea de asistenţă tehnică în cazul lucrărilor de reabilitare termică unui număr de 38 de blocuri din sectorul 1. În momentul atribuirii, în majoritatea cazurilor, societatea a fost singura care s-a prezentat în faţa Comisiei de achiziţii publice a primăriei.
Cereri de ofertă venite la ceas de seară
Search Corporation a primit mai multe contracte prin invitaţie de participare, atât de la Administraţia Străzilor, cât şi de la Primăria Sectorului 1, care au fost făcute la ore târzii, având în vedere programul de lucru al celor două instituţii.
Astfel, firma a fost contactată frecvent în intervalul 18.00-21.30. Este cazul contractului „Servicii de consultanţă pentru lucrările de reparaţii sectoarele 1, 2, 3, 4, 5 şi 6”, firma a fost invitată la ora 18.17 să depună o oferă, ea fiind şi singura care a răspuns prezent.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei Search Corporation ne-au informat că: „În prezent, domnul Mircea Popa nu mai este angajat al companiei noastre”. Nu am reuşit să aflăm care a fost momentul despărţirii, însă cert este că, la începutul acestui an, tatăl consilierului general încă reprezenta firma cu pricina în relaţia cu PMB.
"În prezent, domnul Mircea Popa nu mai este angajatul nostru.“ MIHAELA DRĂGHICI, Search Corporation