Dirigenţia - prima oră din noul an şcolar

Dirigenţia - prima oră din noul an şcolar

Peste un an, la începutul lunii septembrie, ministrul îi avertiza pe directorii de şcoli că pentru "recredibilizarea sistemului", elevii trebuie să intre la ore din prima zi.

"Dimineaţa, la ora 8.00, întâlnirea părinţilor şi copiilor în faţa bisericii din sat. De la 8 la 8.45 slujba. 8.55: cei care au ales să nu meargă la biserică, precum şi cei care au ales să meargă se întâlnesc în faţa şcolii. Fiecare copil are un coş al abundenţei, făcut de el însuşi, umplut cu 24 de mici cadouri, făcute tot de el. Unul pentru fiecare nou coleg."

Cântece şi voie bună în Germania, proteste la noi

Aşa începea prima zi de şcoală a fetiţei ministrului educaţiei Daniel Funeriu anul trecut, în Germania, după cum singur povestea într-un post pe blogul său (18 septembrie 2009 - "De ce mă întristează uneori România").

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu două zile înainte de începerea anului şcolar, acesta le cere inspectorilor şcolari din judeţe să aibă grijă ca serbările să fie făcute în favoarea elevilor.

"Nu am spus niciodată ca festivităţile de început de an şcolar să fie mai scurte de 30 de minute. Am cerut doar ca până pe 9 septembrie orarul să fie pregătit, iar prima zi de şcoală să înceapă cu o oră de dirigenţie, în care elevii şi părinţii să primească informaţii cu privire la securitatea în şcoală, orar sau altele", a explicat ministrul.

Până la urmă, în şcoli se vor putea organiza serbări, dar acestea trebuie să fie "în interesul elevilor", adică aceştia să nu fie ţinuţi în soare sau în ploaie în curtea şcolii ore întregi. Unităţile şcolare vor trebui însă să anunţe inspectoratele de festivităţile pe care le vor face.

Nu toate şcolile îşi vor deschide porţile "ca la carte". Elevii, părinţii şi profesorii Şcolii nr. 1 din Voluntari ameninţă că vor boicota începutul de an, ca semn de protest faţă de numirea "politică" a unui nou director.

Prin urmare, elevii din Voluntari nu vor avea parte de aceleaşi festivităţi de bun venit, pe 13 septembrie, precum cei din Germania: "Copiii intră în holul şcolii unde sunt aşteptaţi de cei din clasa a II-a şi a III-a, care le fac o mică serbare cu cântece de bun venit şi câteva jocuri. Copiii stau jos, pe mochetă, iar părinţii şi dascălii şcolii în jurul grupului de copii".

"Nu am spus niciodată ca festivităţile de început de an şcolar să fie mai scurte de 30 de minute, cum s-a spus în presă. (...) Am cerut însă ca prima zi de şcoală să înceapă cu o oră de dirigenţie.“, DANIEL FUNERIU, ministrul educaţiei