Diferenţa de vârstă uneşte sau desparte?

Diferenţa de vârstă uneşte sau desparte?

Prejudecăţile celor din jur, nevoia de control şi relaţia de subordonare sunt doar câteva dintre problemele unui astfel de cuplu.

Vârstele mult diferite ale partenerilor unui cuplu sunt considerate un impediment în calea unei familii fericite, dar mulţi dintre cei implicaţi spun că ar trebui să dăm mai multă importanţă asemănărilor şi să lăsăm deoparte diferenţele.

„O relaţie de dragoste este, de fapt, un parteneriat, iar cei doi se aleg în funcţie de modul în care fiecare poate răspunde la nevoile celuilalt. Diferenţa de vârstă este reglementată mai mult sociocultural“, explică Bogdana Bursuc, psiholog şi psihoterapeut.

Când extremele se atrag

Diferenţa de mentalitate este cea care separă un cuplu, nu cea biologică, spun specialiştii site-ului ivillage.com. În cazul în care diferenţa de vârstă dintre parteneri este mai mare de 15 ani, aceste deosebiri de mentalitate îşi fac simţită prezenţa din ce în ce mai supărător. Fie că este vorba despre stilul preferat de muzică, fie că apar discuţii cu privire la statutul femeii şi rolul ei în familie şi societate, cu siguranţă tensiuni apar oricum. Aspectul pozitiv în aceste situaţii este cel în care „extremele se atrag“.

„Eu am 30 de ani, iar el 48. Eu sunt aiurită, energică, el pragmatic şi romantic. Eu sunt atrasă de calităţile lui, el de ale mele, şi astfel ne completăm reciproc. Avem un băieţel de 2 ani, primul copil pentru amândoi, şi am învăţat împreună să-l creştem. Simt că soţul meu mă «perfecţionează» ca om, în timp ce eu îl determin să rămână tânăr“, susţine Ilinca V., din Bucureşti.

Depinde cum se maturizează cel mai tânăr

Diferenţele de educaţie şi de mediu din care provin partenerii îşi pun amprenta pregnant într-o relaţie. Când este vorba despre o diferenţă mare de ani, pentru reuşita relaţiei contează foarte mult modul în care se realizează maturizarea celui mai tânăr.

Multe femei care au parteneri mai în vârstă se plâng că aceştia le controlează permanent, că le tratează ca pe nişte copii şi că aceste comportamente devin, cu timpul, frustrante. „Persoana mai tânără trebuie să se bucure de ceea ce îi oferă relaţia respectivă şi să o ia ca pe un context de dezvoltare personală“, afirmă Bogdana Bursuc.

Bărbaţii care înţeleg nevoia de maturizare şi evoluţie a soţiilor lor mai tinere sunt însă mult mai mult apreciaţi. „Am fost 11 ani soţia mai tânără cu 33 de ani a unui bărbat fermecător, care m-a făcut foarte fericită. Când ne-am cunoscut eu aveam 27 de ani şi l-am iubit cu avânt, fără reţinere şi fără să mă gândesc că va veni un sfârşit. Mi-a murit în braţe acum trei ani şi, dacă ar fi s-o iau de la început, l-aş iubi la fel“, declară Dorina Z.

Ne puteți urmări și pe Google News