Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dezvăluirile EVZ generează EFECTE ISTORICE. Ce fel de protocoale aveau SRI şi DNA? Se apropie MAREA DESECRETIZARE
Dezvăluirile EVZ generează EFECTE ISTORICE. Ce fel de protocoale aveau SRI şi DNA? Se apropie MAREA DESECRETIZARE

Dezvăluirile EVZ generează EFECTE ISTORICE. Ce fel de protocoale aveau SRI şi DNA? Se apropie MAREA DESECRETIZARE

Serialul „Noi suntem Statul!”, un demers jurnalistic marca Evenimentul zilei şi totodată o premieră pentru presa românească, a avut contribuţie decisivă în destinul subiectului legat de marea desecretizare a protocoalelor secrete dintre SRI şi DNA, şi alte instituţii ale statului.

Subiectul a reapărut în prim-plan în această săptămână şi conform reacţiilor oamenilor-cheie ai României, se îndreaptă spre un singur deznodământ: aflarea unor adevăruri istorice. Odată scoase la suprafaţă marile secrete ale României anilor 2000, vor exista efecte la nivel înalt, aşa cum se subliniază şi-n analiza jurnaliştilor de la inpolitics.ro.

„PSD, prin senatorul Șerban Nicolae, a cerut zilele trecute președinției României desecretizarea legendarelor protocoale SRI-DNA, încheiate sub oblăduirea CSAT acum mai bine de un deceniu. Iohannis a răspuns prompt că CSAT nu a avut treabă cu problema în cauză, e treaba celor care au semnat respectivele protocoale; drept consecință, premierul Viorica Dăncilă cere desecretizarea documentelor de către acele instituții îndreptățite, Parchetul General (incluzînd DNA), SRI șamd. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță și el că va face un demers similar, dacă va fi cazul.

Se apropie tornada, stimați cititori. Una cu efecte greu de cuantificat în acest moment și pe care am anticipat-o strălucit încă de acum un an, pornind și de la dezvăluiri din Evenimentul Zilei. Scriam atunci că explozia se va produce ”Poate nu azi, poate nu mîine, dar nu foarte tîrziu”, se arată într-u articol postat pe inpolitics.ro.

PENTRU O MAI BUNĂ ÎNŢELEGERE A DIMENSIUNII DEZVĂLUIRILOR, CITIŢI ARTICOLUL DE MAI JOS, SCRIS LA 3 APRILIE 2017

PROTOCOALELE SECRETE ALE DNA – O BOMBA CU CEASUL DEJA TICAIND

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut ieri o declarație extrem de importantă și care merită, în consecință, toată atenția, pentru că ea poate ascunde strategia reală a unor înalte cercuri politice, și nu numai, pentru debarcarea Laurei Kovesi de la șefia DNA. Ca și pentru modificarea unor legi de maximă greutate de care depinde funcționarea structurilor de forță.

Concret, Dragnea a afirmat că va încerca să discute azi cu președintele Klaus Iohannis despre desecretizarea protocoalelor dintre DNA și SRI, cu prilejul semnării decretelor de numire a noilor miniștri.

“Mâine, dacă merg acolo și o să am ocazia (…) o să-i fac această solicitare. Am făcut-o și public”, a spus, ieri seară, la România TV, Liviu Dragnea.

Aproape am paria că, de data asta, nu e o vorbă în vînt.
Sunt prea multe evenimente care se leagă, pentru a trata cu ușurință anunțul lui Dragnea.
În primul rînd e vorba de seninătatea cu care lideri ai puterii, cu Dragnea și, mai ales, Tăriceanu în frunte au tratat raportul ministrului Tudorel Toader. Ai fi zis că e vorba de soarta unora de ai lor, nu de a celui mai mare dușman, Laura Kovesi, salvată, în ochii românilor, de refuzul ministrului de a cere revocarea sa.

O seninătate care lasă de înțeles că există un alt plan, mult mai abil.

Pentru că demiterea lui Kovesi în acest moment, pe barba unui ministru pesedist, comporta riscuri uriașe; la loc de cinste, transformarea șefei DNA în martir, în victimă a penalilor pesediști, oprită din drumul său glorios spre curățarea României de către o coaliție a infractorilor.

Ori, cu o legendă e foarte greu spre imposibil să te lupți, inclusiv Ceaușescu știa asta, de aici dispoziția dată Securității de a nu ucide ori condamna la ani grei de închisoare disidenții regimului.

Odată demisă, steaua de șefă a DNA a lui Kovesi ar fi apus, dar exista posibilitatea ridicării pe cer a stelei de politician, viitor candidat la prezidențialele din 2019.
O perspectivă deranjantă și pentru PSD, dar și pentru Iohannis.
Probabil că pentru păpușarii scenei politice, nu e suficient ca șefa DNA să fie scoasă din sistem.
Ea trebuie să iasă complet compromisă, fără ambiții politice și gata să zică mersi dacă mai prinde vreun post pe la Bruxelles.

Raportul lui Toader nu era suficient pentru asta; în fapt, ne amintim că Laura Kovesi nici măcar nu i-a recunoscut ministrului dreptul de a o evalua.

Cu totul alta ar fi situația în cazul desecretizării, într-un viitor apropiat, a protocoalelor încheiate între SRI și Ministerul Public sub oblăduirea CSAT.

Odată prezentată dovada că SRI a fost introdus ilegal în activitatea de justiție, cu știința și acordul fostului procuror general al României, Laura Kovesi, ar apărea imediat pe tapet posibilitatea atacării unui număr uriaș de condamnări definitive, prin procedura revizuirii.
Și în mai toate cazurile, sentințele ar fi anulate, în mod natural.

Un veritabil dezastru pentru sistemul judiciar, pe care cineva, e limpede, va trebui să-l deconteze.

Deja, dezvăluirile de senzație făcute de Dan Andronic în EVZ privind rapoartele de activitate ale SRI din ultimul deceniu, care vorbesc explicit despre respectivele acțiuni mînă în mînă cu DNA – în disprețul legii și în pofida dezmințirilor din ultima vreme– sunt mai mult decît suficiente pentru a arunca scandalul la un nivel încă mai înalt.

Ce nu a spus EVZ, anume cum de nu a observat nimeni pînă acum informațiile în cauză din rapoartele SRI, v-o spunem noi.
Rapoartele SRI în care apăreau detalii compromițătoare privind relația serviciului cu justiția au fost blocate de oamenii lui Traian Băsescu, artizanul principal al protocoalelor. Un personaj care ar trebui, în mod firesc, să dea socoteală pentru acele decizii, dar nu prea mai are cum, fiind deja un expirat al politicii.

Astfel, după 2006, rapoartele anuale de activitate ale SRI, în loc să fie dezbătute în Comisia de resort și apoi în plen și în mass-media, au fost plasate sub cheie de oamenii PDL, aflați pe caii puterii.
S-a ajuns în situația fără precedent ca, timp de șapte ani să nu se mai dezbată niciun raport.
Abia la finele anului 2013 s-a reluat practica legală, numai că atunci s-a produs un alt fenomen,
Au fost scoase de la naftalină toate rapoartele restante și votate în plen la foc automat, la grămadă, nu mai puțin de șase documente.

Cum ce e în cantități prea mari devine neinteresant, nu și-a mai bătut nimeni capul cu rapoartele, aruncate, nu foarte la vedere, undeva, pe siteul SRI.
Anul electoral care a urmat a adus cu sine alte subiecte, astfel că bombele din rapoartele SRI au rămas acoperite de praf.
Cine a blocat ani de zile în parlament rapoartele respective, pentru a acoperi ilegalitățile și abuzurile lui Traian Băsescu?

Un răspuns îl oferă o declarație politică a senatorului PSD, Daniel Savu, din decembrie 2013:

”În mod normal, în 2013 ar fi trebuit adus în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului doar Raportul de activitate al SRI pe anul 2012, aşa cum se întâmplă cu toate instituţiile statului aflate sub control parlamentar. În ceea ce priveşte SRI însă, am avut parte de amânări timp de 6 ani consecutiv. Cred că acest lucru s-a întâmplat pentru faptul că PDL, fosta putere politică din România, cea care a deţinut majoritatea în mandatul trecut, nu a dorit ca aceste rapoarte să fie dezbătute în Parlament, chiar dacă legea prevedea şi atunci, ca şi acum, o prezentare anuală. Cu alte cuvinte, pentru că 6 ani s-a ocolit strategic acest subiect, din raţiuni ce ţin de lipsa de responsabilitate politică aş spune eu, în 2013 am avut de-a face cu şase rapoarte în loc de unul singur. Pentru a corecta această situaţie, Parlamentul şi-a asumat ieri dezbaterea ultimilor şase ani de activitate a SRI, ajungând astfel la zi cu procedura prevăzută de lege.

Deşi Comisia S.R.I. din mandatul 2008-2012, din care am făcut parte la fel ca şi în prezent, a încercat de mai multe ori să introducă rapoartele pe ordinea de zi a Parlamentului în şedinţele Camerelor reunite, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, a motivat întotdeauna că au existat alte priorităţi, invocând inclusiv situaţia politică tensionată între grupurile parlamentare.