Din cei 2000 de militanţi islamişti, se pare că 500 sunt cetăţeni britanici, iar din cei 500, 250 s-ar fi întors în Marea Britanie. Aceştia din urmă sunt atent monitorizaţi de poliţişti şi serviciile de securitate. Cu toate acestea, Khalid Mahmood, parlamentar britanic din partea Partidului Laburist, spune că numărul britanicilor care luptă de partea Statului Islamic este mult mai mare: aproape 2000, scrie Daily Mail.

Potrivit Ministerul Apărării din Marea Britanie, în armată figurează 600 de musulmani, număr care reprezintă 0,4% din efectivul întregii armate. Dacă presupunerile parlamentarului Khalid Mahmood ar fi reale, ar însemna că există mai mulţi cetăţeni britanici care luptă de partea Statului Islamic, decât de partea armatei britanice.

În acelaşi timp poliţia irlandeză suspectează faptul că 30 de jihadişti folosesc teritoriul ţării ca bază, atunci când călătoresc din Siria şi Irak.

Informaţiile referritoare la numărul de britanici care fac parte din forţele cu care luptă Statul Islamic au apărut la scurt timp după lansarea presupunerii că cel care l-a executat pe James Foley ar fi britanic. Acesta a fost numit John şi se pare că ar fi membrul unei temute grupări jihadiste numite "The Beatles"