Evenimentul Zilei > International > DEZVĂLUIRI: O treime din ARMELE folosite de ISIS provin din state membre UE, printre care și ROMÂNIA
DEZVĂLUIRI: O treime din ARMELE folosite de ISIS provin din state membre UE, printre care și ROMÂNIA

DEZVĂLUIRI: O treime din ARMELE folosite de ISIS provin din state membre UE, printre care și ROMÂNIA

Aproape o treime dintre armele folosite de ISIS pe câmpul de bătălie au fost fabricate în Uniunea Europeană, printre care și România, arată un raport citat de presa britanică.

Conform unei anchete despre locul din care se aprovizionează ISIS cu vastul său arsenal de arme, realizată de Conflict Armament Research (CAR), armamentul ar proveni din state precum România, Ungaria, Bulgaria și Germania.

Militanții Statului Islamic se bazează foarte mult pe puști și muniție produse în aceste țări, spune raportul CAR, o organizație internațională care investighează traficul cu arme în zone de războ, scrie The Telegraph.

Singurul producător de armament mai mare decât UE este China.

Dezvăluirile arată cât de ușor pot ajunge armele în mâini nepotrivite, în centrul unor războaie sângeroase.

Raportul de 200 de pagini cuprinde un studiu la zi a armamentului deținut de gruparea teroristă, prezentând o analiză a mai mult de 40.000 de arme recuperate de la forțele ISIS, în ultimii trei ani.

Studiul concluzionează că rezervele internaționale de armament, menite să  ajungă la facțiunile rebele din conflictul sirian, au ajuns, de fapt, în mâinile teroriștilor ISIS, „ crescând semnificativ cantitatea și calitatea armelor din arsenalul său”.

În primele faze ale războiului, majoritatea armelor fuseseră capturate de la forțele irakiene și siriene, dar de la finalul lui 2015, CAR a început să observe noi surse de proveniență: fabricile din Estul Europei.

Armele și munițiile au fost fabricate în Europa, vândute Statelor Unite și Arabiei Saudite, transportate peste granița turcească până în Siria.

Stocurile de arme din Washington și Riad spre opoziția siriană au permis, indirect, ISIS să pună mâna pe o cantitate substanțială de muniție sofisticată ghidată, anti-blindate și anti-tanc, care a fost folosită împotriva forțelor coaliției.

„De multe ori, țările care vor să atingă obiective politice pe termen scurt furnizează arme unor grupări asupra cărora exercită cotnrol redus sau deloc”, spune James Bevan, directorul executiv al CAR. „Aceste arme gravitează adeseori către cele mai organizate și eficiente forțe rebele și insurgente”, declară el.

Folosindu-se de seria de producție, cercetătorii au descoperit unde au fost fabricate armele în UE, apoi vândute la SUA, care le-a trimis unei grupări a opoziției din Siria, de unde au fost apoi transferate unor luptători ISIS din Irak.

În alt caz, în octombrie 2014, România a vândut 9.252 de grenade propulsate de rachete, cunoscute ca PG-9s, armatei americane. Grenadele au fost apoi trimise de SUA unei milițiii siriene, Jaysh Suriyah al-­Jadid, antrenată de americani pentru a lupta contra ISIS în estul țării.

Dar, nu se știe cum, grenadele din acest transport au ajuns în Irakul vecin, unde experți ai ISIS au separat focoasele furate de motoarele rachetelor originale, adăugând noi caracteristici care le-au făcut mai potrivite pentru lupta din oraș, cum a fost cazul bătăliei pentru Mosul.

Nu se știe, în fiecare caz în parte, care arme au fost vândute de grupările rebele și care au fost luate cu forța de ISIS.

CAR a înregistrat și mai multe arme care au ajuns în Siria și Irak din alte conflicte, printre care Libia, Yemen și Sudanul de Sud, transferate prin țări vecine cum ar fi Turcia sau Iordania.

Organizația CAR avertizează că eși ISIS a pierdut mare parte din teritoriile pe care le ocupase, jihadiștii au pus mâna pe armament avansat, pe care îl vor putea folosi oricând în viitor.