Dezinsecţie ilegală cu efecte 3D

Dezinsecţie ilegală cu efecte 3D

Firma care deţine monopolul pe deratizare şi dezinsecţie în Capitală încasează anual sute de mii de euro din bani publici, în baza unui contract prelungit ilegal de mai-marii municipalităţii.

Oficialii Primăriei Capitalei au pre lungit ilegal - printr-un act a diţional încheiat la un contract expirat -, monopolul pe care firma 3D România îl deţine de 14 ani pe serviciile de deratizare şi dezinsecţie din Bucureşti. Aceasta este concluzia la care inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea A chiziţii lor Publice (ANRMAP) au ajuns în urma unui control demarat la finele lunii ianuarie a acestui an.

De altfel, EVZ relata, la 1 februarie, despre modul discutabil în care a fost încheiat documentul (semnat de viceprimarul Victor Iovici), în baza căruia firma 3D România ar urma să încaseze, până în 2014, 1,24 milioane de euro (aproximativ 310.000 de euro pe an). Obiectul contractului: "Tratamente suplimentare de deratizare, cu două treceri generale pe an, la obiectivele case-vile".

Cert este faptul că raportul ANRMAP stă acum la baza unui amplu control al Curţii de Conturi, derulat la Primăria Bucureştiului.

ANRMAP: "Contractul expirase din 12 noiembrie 2009"

"Ca urmare a adresei dumneavoastră din 26 ianuarie 2010, ANRMAP a constatat că, la data de 17.11.2009, a fost încheiat un act adiţional la contractul dintre societatea 3D şi Primăria Municipiului Bu cureşti, contract care nu mai era în vigoare", precizează inspectorii în nota trans misă EVZ.

În plus, raportul întocmit de aceştia demonstrează că nu doar acest act a diţional a fost încheiat ilegal. Contractul cu firma 3D a fost prelungit, în acelaşi mod, de mai toţi edilii care s-au perindat pe la şefia administraţiei bucureştene în ultimul deceniu.

"Dintre primele cinci acte adiţionale, doar Actul adiţional nr. 1 a modificat durata etapei de şoc, prelungind-o de la 21 la 33 de luni. Deşi la articolul 2 din actul adiţional se menţionează că, «în consecinţă, celelalte articole ale contractului care fac referire directă sau indirectă la etapa şoc se modifică în mod corespunzător, toate celelalte articole rămânând neschimbate», nu se face precizarea, în mod expres, că prelungirea acestei etape atrage după sine prelungirea contractului", se specifică în documentul ANRMAP.

Primăria: "Contractul era valabil"

"Contractul era valabil până în februarie 2010", a fost singura replică a oficialilor Primăriei Capitalei, care nu au făcut vreo referire şi la rezultatele anchetei interne promise de Sorin Oprescu încă de la 1 februarie. "Chiar şi aşa să fi fost, nu doar în asta constă ilegalitatea", îi contrazic însă spe cialiştii.

"Conform legii, un act a diţional nu poate fi încheiat pe o perioadă de patru ani. Pe patru ani, se poate încheia doar un contract. Actul adiţional poate fi valabil cel mult câteva luni", a conchis Cătălin Popescu, consilier în cadrul Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News