Dezastru pe burse? Vezi cine se bucură de noua criză

Dezastru pe burse? Vezi cine se bucură de noua criză

Bursele se prăbuşesc, obligaţiunile americane nu mai sunt la fel de sigure de când Standard&Poor’s a tăiat ratingul SUA, motiv pentru care dolarul se depreciază. Nici euro nu stă mai bine, în condiţiile în care criza datoriilor suverane din statele din zona euro sperie investitorii. Şi totuşi, în tot acest tablou sumbru, există încă investitori fericiţi.

EVZ vă prezintă patru cărţi câştigătoare, cele care ascund oportunităţile de creştere în această perioadă de scăderi aparent generalizate pe bursele din întreaga lume.

1. Aurul atrage, întotdeauna, investitorii de pe pieţele financiare speriaţi de perspectivele sumbre ale evoluţiei ulterioare. Numai în ultimul an, preţul aurului în dolari americani a crescut cu 37,32%. Iar în ultimele zile, aurul nici vorbă să scadă. Dimpotrivă, metalul galben atinge maxime istorice. Ieri, uncia de aur a atins valoarea de 1.719 de dolari, fiind în creştere cu 4,1% faţă de sfârşitul săptămânii trecute. BNR a cotat, ieri, gramul de aur la o valoare de 163,09 lei.

2. Acţiunile companiilor care produc, prelucrază şi vând aur sunt chiar mai interesante, în această perioadă tulbure, decât aurul însuşi, spune Iulian Panait, directorul general al companiei de consultanţă în investiţii KTD Invest, pentru EVZ. Potrivit acestuia, nu este un moment bun să investeşti în aur din cauza preţului foarte mare la care a ajuns metalul galben. În schimb, companiile implicate în producţia şi comercializarea metalului galben s-au aflat ceva mai în umbră. Însă, cu siguranţă, aprecierea aurului din ultimul an a fost de bun augur pentru cei care fac afaceri cu aur. "Atunci când cumperi aur, te rog ca preţul să mai crească", spune Panait.

În schimb, dacă te orientezi către acţiunilor acestor companii, ştii că ele au, în prezent, o rată mare de profitabilitate şi această va rămâne importantă chiar dacă valoarea metalului galben va mai scădea. Bunăoară, acţiunile AngloGold Ashanti din Africa de Sud, unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, s-au apreciat, ieri, cu 0,45% pe NYSE, iar cele ale Newmont Mining Corporation au crescut cu 0,28%, în condiţiile în care piaţa era în scădere.

3. Francul elveţian este văzut de investitori drept o monedă sigură în vremuri tulburi. În decursul ultimului an de zile, francul elveţian s-a apreciat cu 28% faţă de euro, atingând cotaţia maximă pe 5 august, de 0,9129 euro pentru un franc. Faţă de dolarul american evoluţia valutei elveţiene a fost şi mai spectaculoasă. Francul s-a apreciat cu 37% în ultimele 12 luni faţă de dolarul american, ajungând ca un franc să fie cumpărat cu mai mult de 1,3 dolari. Ieri, francul s-a apreciat cu 1,64% faţă de dolar. Deci, investiţia în franci a adus profituri bune celor care au ales această valută.

De ce devine francul un magnet pentru banii din piaţă? Analiştii spun că această valută este considerată una dintre cele mai sigure din ţările paradisuri fiscale. Totodată, un rol important îl joacă şi dobânzile scăzute practicate de băncile elveţiene. În general, în vremuri de incertitudine economică, francul câştigă teren şi pierde când lucrurile se calmează.

4. Coroana norvegiană, dolarul australian şi cel neozeelandez au toate şansele să fie următorii beneficiari ai pieţei valutare mondiale în valoare de 4.000 de miliarde de dolari pe zi, potrivit companiei de investiţii Frankfurt Trust, care gestionează active de 23 miliarde de dolari. Investitorii sunt în căutarea altor valute cu potenţial, în condiţiile în care paradisurile valutare sunt pe cale să dispară, după ce autorităţile din Elveţia şi Japonia au intervenit pe piaţă, iar SUA şi UE se confruntă cu problema datoriilor.

Toate cele trei ţări au datorii publice mai mici de 48% din PIB, comparativ cu aproximativ 60% din PIB în SUA, 77% în Marea Britanie şi 79% în Germania, potrivit Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News