Organizația, care a primit doar 70% din contribuțiile statelor membre, trebuie să își reducă modul de funcționare pentru a putea plăti salariile până la sfârșitul anului.

Bugetul de funcționare al ONU este pe roșu de la sfârșitul lunii septembrie, cu 230 de milioane de dolari (aproximativ 210 milioane de euro), iar probabil că ultimele rezerve de numerar vor fi epuizate până la sfârșitul lunii, a afirmat secretarul general Antonio Guterres.

Pentru a garanta plata salariilor până la sfârșitul anului, vor trebui luate măsuri, spune Guterres, citat de Le Monde.

Aproximativ 37.000 de persoane lucrează pentru Secretariatul ONU)
Pentru a limita cheltuielile din ultimul trimestru, Antonio Guterres menționează posibilitatea amânării conferințelor și reuniunilor, și reducerea serviciilor furnizate.

De asemenea, au fost date instrucțiuni pentru a se restricționa călătoriile oficiale, care vor fi reduse la „activități esențiale” , pentru a se reporta achizițiile de bunuri și servicii și pentru economii de energie.
Până în prezent, statele membre au contribuit cu doar 70% din suma totală necesară pentru activitățile din bugetul regulat pentru 2019, a precizat secretatul general.

Guterres a informat că le-a scris statelor membre, la 4 octombrie, explicând că activitățile finanțate din bugetul regulat se află în stadiu critic.

Potrivit unui oficial al ONU, sub protecția anonimatului, Antonio Guterres a cerut statelor membre în primăvară să-și crească fondurile de rulment pentru a avea o marjă minimă și pentru a se evita problemele de flux de numerar. Însă statele membre au refuzat.

Bugetul de funcționare al ONU pentru perioada 2018-2019, separat de creditele pentru operațiunile de pace, este aproape de 5,4 miliarde de dolari (aproximativ 4,9 miliarde de euro).

Statele Unite plătesc 22%. „În ultima analiză, statele membre sunt responsabile pentru sănătatea financiară a Organizației “, amintește Guterres evocând statele care nu-și plătesc contribuția sau o plătesc cu întârziere, punând în pericol trezoreria ONU.