Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dezamăgit de bolșevici își taie venele și cu sânge își scrie ultimele versuri
Dezamăgit de bolșevici își taie venele și cu sânge își scrie ultimele versuri

Dezamăgit de bolșevici își taie venele și cu sânge își scrie ultimele versuri

Chemat să-şi satisfacă stagiul militar, între 1916-1917, la Ţarskoe Selo, a dezertat din armată după Revoluţia din Octombrie 1917.

Serghei Esenin a îmbrăţişat cauza bolșevică, aşteptând o îmbunătăţire a vieţii ţăranilor. Mai târziu, în „The Stern October Has Deceived Me”, Esenin şi-a dezvăluit dezamăgirea faţă de noul regim.

Anul 1918 l-a dus la Moscova. Acolo, împreună cu poeţii Anatoli Marienhof, Vadim Shershenevich, Alexander Kusikov şi Ivan Gruzinov, a fondat „mişcarea imagistă”, un stil poetic ce se distinge prin utilizarea metaforelor complexe.

În toamna lui 1921, Esenin a întâlnit-o pe dansatoarea americană Isadora Duncan, fondatoarea dansului modern. S-au căsătorit la 2 mai 1922. Împreună, au plecat în călătorie în Europa şi, apoi, în SUA.

În august 1923, Serghei Esenin s-a întors la Moscova, despărţindu-se de celebra dansatoare americană.

Poetul a mai fost implicat într-o relaţie cu actriţa Augusta Miklashevskaia, căreia i-a dedicat câteva poezii, dar şi cu poeta Nadezhda Volpin.

În noaptea de 27 spre 28 decembrie 1925, Serghei Esenin şi-a pus capăt zilelor în camera din Hotelul Angleterre din Sankt Petersburg.

Și-a tăiat venele de la mână şi a scris un poem de adio, cu propriul sânge, după care s-a spânzurat de ţevile de la încălzire de pe tavanul camerei numărul 5 a hotelului „Angleterre” din  Leningrad (Sankt Petersburg-ul de azi).

Voia să fie sigur că nu supraviețuiește.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric