Descoperire incredibilă care ar putea revoluționa arta. Este vorba despre analiza unor experți care susțîn că Leonardo da Vinci nu este autorul legendarei fresce dispărute „Bătălia de la Anghiari”. Iubitorii de artă caută de mai bine de o sută de ani celebra frescă dispărută atribuită lui Leonardo da Vinci , denumită „Bătălia de la Anghiari’.

O echipă de experţi şi-a prezentat miercuri concluziile.  Aceștia susțîn că Leonardo da Vinci, celebrul renacentist, nu a pictat niciodată această frescă.

Care este subiectul frescei

Subiectul frescei îl reprezintă sărbătorirea victoriei din secolul XV a Republicii Florentine împotriva milanezilor. O perioadă lungă de timp s-a crezut că ea ar fi ascunsă după un zid, în Palazzo Vecchio, din Florenţa. Zidul nu a putut fi dărâmat pentru a se constata dacă fresca este acolo. Motivul îl reprezintă faptul că a fost acoperit cu o altă frescă de valoare inestimabilă, privind o altă bătălie. Este vorba de o operă a pictorului şi arhitectului Girogio Vasari.

Leonardo da Vinci nu a pictat fresca

„Leonardo nu a pictat niciodată această bătălie pe zid. Această este concluzia noastră”, a declarat Francesca Fiorani, istoric al artei de la Universitatea din Virginia . Potrivit declarației lui Francesca Fiorani, Leonardo nu a realizat decât unele schiţe şi studii pregătitoare pentru frescă de dimensiuni mari ce i-a fost comandată la începutul secolului XVI. Sunt însemnări privitoare la materialele furnizate pictorului în legătură cu muncă pe care o depunea. Iar „aceste materiale nu erau necesare pentru pictarea bătăliei, ci pentru pregătirea zidului (pentru pictare)”, a mai adăugat ea.

De ce s-a oprit pregătirea zidului

„Pregătirea zidului nu a decurs bine, şi totul s-a oprit acolo”, a susţinut Francesca Fiorani.

Fiorani a prezentat o nouă lucrare academică asupra controverselor din jurul frescei „Bătălia de la Anghiari”, la care a contribuit alături de alţi câţiva experţi internaţionali. Aceștia au anunţat că au demontat definitiv teoriile cercetătorului italian Maurizio Seracin. Acesta spunea în 2012 că a găsit frescă pierdută, afirmația ajungând pe prima pagină a ziarelor.

Maurizio Seracini a dat nişte mici găuri în fresca”Bătălia de la Marciano”, pictată de Vasari în Palazzo Vecchio. El a anunţat că a găsit urme ale unui pigment negru similar celui folosit de Leonardo pentru a picta „Mona Lisa” pe peretele din spatele frescei lui Vasari. Astfel s-au alimentat teoriile că fresca pe care ar fi pictat-o Leonardo ar fi fost ascunsă în spatele frescei lui Vasar, potrivit agerpres.ro.