Râu uriaş pe fundul Mării Negre

Râu uriaş pe fundul Mării Negre

Apa foartă sărată şi bogată în sedimente din Marea Marmara a săpat un canal, descoperit pe fundul Mării Negre. Potrivit cercetătorilor, acesta este singurul râu subacvatic activ dintre cele descoperite până acum.

Râul are porţiuni cu o lăţime de 800 de metri şi o adâncime de 34 de metri. Potrivit specialiştilor de la Universitatea din Leeds, dacă râul ar fi la suprafaţă, el ar fi al şaselea cel mai mare de pe Terra, în ceea ce priveşte debitul de apă.

Râul porneşte din strâmtoarea Bosfor, dintre Marea Marmara şi Marea Neagră. Apa din Marmara este mai sărată decât cea din Marea Neagră, astfel încât apa a săpat o albie pe fundul acesteia din urmă. Astfel, acest curs, prezentat grafic mai sus, seamănă cu unul de pe uscat: are maluri, afluenţi, văi şi chiar cascade. Potrivit cercetătorilor, acesta este singurul râu subacvatic activ dintre cele descoperite până acum. Descoperirea ar putea oferi o explicaţie pentru prezenţa vieţii la mari adâncimi în largul mărilor şi oceanelor: aceste râuri transportă sedimente şi nutrienţi care ar putea susţine flora şi fauna marină. 22.000 de metri cubi de apă pe secundă

"Apa din aceste canale este mai densă decât restul apei mării, deoarece are o salinitate mult mai mare şi transportă foarte multe sedimente", a explicat dr. Dan Parsons, unul dintre cercetători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetarea a arătat că debitul râului este de 22.000 de metri cubi de apă pe secundă, de zece ori mai mare decât cel al Rinului, de exemplu. Râul are o lungime de circa 60 de kilometri. Potrivit lui Parsons, cercetarea oferă date importante pentru companiile petroliere care vor fora în zone traversate de acest râu. Zona prin care curge râul se află în largul costei Turciei, iar cursul a fost studiat cu ajutorul unui robot subacvatic.

Unul dintre cele mai mari canale subacvatice din lume este cel format la vărsarea Amazonului în Oceanul Atlantic. Se pare că acesta s-a format atunci când nivelul oceanului era mult mai mic decât astăzi. Chiar dacă este mult mai mic decât canalul Amazonului (lungime de 4.000 de kilometri lăţime de câţiva kilometru), canalul din Marea Neagră este singurul activ descoperit până acum.