Oamenii de ştiinţă americani afirmă că au descoperit un "comutator-genetic" care controlează metabolismul. Astfel, într-un test realizat pe şoareci, au identificat o nouă proteină care controlează metabolismul şi au folosit-o pentru a reduce considerabil riscul de apariţie a obezităţii şi a diabetului.

Noi terapii

Prin manipularea procesului biochimic care stă la baza abilităţii celulelor de "a arde" energie, cercetătorii americani sunt de părere că vor putea în curând să dezvolte noi terapii care le vor ajuta pe persoanele obeze să slăbească eficient.

Potrivit revistei Nature, prin reducerea cantităţilor de proteină nicotinamidă N-metiltransferază (NNMT) din grăsimi şi din ficat dezvoltarea diabetului şi a obezităţii este redusă considerabil. "Graţie acestei descoperiri, acum deţinem o metodă de manipulare a metabolismului care ar putea accelera producţia de energie şi ar putea conduce la pierderea în greutate ", a declarat Barbara Kahn, coordonatoarea studiului.

Studiul a analizat un mecanism biochimic specific, cunoscut sub denumirea de "ciclu futil", în cadrul căruia reacţiile celulare sunt accelerate, iar organismul generează astfel mai multă energie. "Ştim cu toţii că există anumiţi oameni care par că pot să mănânce absolut tot ce vor şi să nu se îngraşe deloc. O parte din acest control natural al greutăţii se datorează metabolismului celular – rata înăscută a organismului de a arde energie. Ciclul futil este o metodă de accelerare a folosirii energiei în celule", a spus aceeaşi cercetătoare.