Evenimentul Zilei > International > Deranjată de baza de la Deveselu, RUSIA NE-A AMENINŢAT, iar Ministerul Afacerilor Externe A REACŢIONAT cu un COMUNICAT SEC
Deranjată de baza de la Deveselu, RUSIA NE-A AMENINŢAT, iar Ministerul Afacerilor Externe A REACŢIONAT cu un COMUNICAT SEC

Deranjată de baza de la Deveselu, RUSIA NE-A AMENINŢAT, iar Ministerul Afacerilor Externe A REACŢIONAT cu un COMUNICAT SEC

Autorităţile române au reacţionat prompt după ce Ministerul rus de Externe a făcut mai multe observaţii care au vizat sistemele de apărare din ţara noastră.

“Precizări de presă În legătură cu declarațiile purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, publicate la 27 aprilie 2016 pe site-ul MAE de la Moscova, referitoare la 'Flota de la Marea Neagră a NATO', Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare face următoarele precizări:

Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu și inițiativa unei Grupări Navale la Marea Neagră au un caracter strict defensiv, respectă pe deplin dreptul internațional și nu sunt îndreptate împotriva Federației Ruse.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare”, se arată în comunicatul MAE, conform Agerpres.

Reacţia MAE vine după ce Rusia a transmis recent o ameninţare directă la adresa securităţii României. Administraţia de la Kremlin este deranjată de sistemele antirachetă instalate în Europa, inclusiv în România, la Deveselu, în judeţul Olt. Oficialii ruşi consideră că instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia este interzisă prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF).

În aceste condiţii, Ministerul rus de Externe a precizat că vor fi luate măsuri pentru apărare: “Suntem extrem de preocupaţi în legătură cu sistemele antirachetă americane instalate în România şi în viitor în Polonia, care sunt interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare. În mod evident, instalarea acestor sisteme antibalistice în Europa are rolul contracarării Rusiei. Moscova intenţionează să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii.”