Deputaţii „investesc” în tehnologie şi hârtie igienică

Deputaţii „investesc” în tehnologie şi hârtie igienică

CHELTUIELI. Peste 200.000 de euro merg pentru informatizarea a trei comisii, iar 30.000 de euro pentru confortul la toaletă.

Deputaţii au scos luna aceasta la bătaie nu mai puţin de un milion de lei pentru a-şi achiziţiona un sistem de vot electronic, hârtie igienică şi o nouă colecţie de cămăşi pentru personalul de supraveghere. Potrivit anunţurilor de a chiziţie, aleşii sunt dispuşi să investească 900.000 de lei (aproape 214.000 de euro) într-un sistem de vot electronic şi conferinţe pentru trei comisii parlamentare.

Tehnologia va permite înregistrarea lucrărilor şi votarea electronică, sistem folosit în prezent doar în cazul lucrărilor în plen şi în alte trei comisii. Fiecare set va cuprinde, printre altele, unităţi cu ecran LCD grafic iluminat şi cu cip încorporat, o unitate centrală de control digitală, o cameră video şi un monitor profesional pe care se vor vedea deputaţii în momentul în care iau cuvântul.

„Ne extindem la comisii. Până acum erau doar trei care foloseau sistemul, acum vor mai fi trei, probabil agricultura, învăţământul şi mediul”, ne-a declarat secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu. El a precizat că decizia privind achiziţionarea noului sistem s-a luat în momentul în care s-a stabilit bugetul instituţiei. Peste 75.000 de role de hârtie Deputaţii nu investesc numai în tehnologie însă. Până în octombrie, pentru toaletele din Casa Poporului ar trebui livrate 75.570 de role de hârtie igienică şi 49.700 de role de prosoape de unică folosinţă. Totul „uşurează” bugetul de maximum 130.000 de lei, aproximativ 30.000 de euro, la cât e stimată valoarea contractului în anunţul de achiziţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut însă, tot în luna iunie, Camera Deputaţilor a achiziţionat aproape 80.000 de role de hârtie igienică tip I şi II pentru care a plătit doar 34.000 de lei. Dacă nu optează doar pentru calitate superioară, aleşii pun condiţii când vine vorba de culori. Vor doar albă, roz, galbenă şi bleu, excluzând griul.

Cantitatea extrem de mare de hârtie igienică este justificată de Gheorghe Bar bu prin faptul că în Palatul Parlamentului lucrează mii de oameni, în plus numărul de vizitatori este foarte mare. „Sunt mii de oameni care lucrează aici, în plus sunt şi turiştii, în jur de 150.000 pe an”, a spus secretarul general al Camerei.

3.500 de euro pentru cămăşi şi cravate

Aproape 3.500 de euro sunt prevăzuţi pentru achiziţionarea a 96 de cămăşi şi 49 de cravate. Suma estimată este suficientă pentru a putea cumpăra „uniformele de serviciu” chiar dintr-un magazin cu pretenţii. Până la alegerea furnizorului însă, în caietul de sarcini se prevede doar că bluza se confec ţi onează din poplin cu ţesătură fină şi are culoare albă. Cravata trebuie să fie de culoare bleu marin, din mătase, având pe ea sigla Camerei Deputaţilor.