Depresia mamelor afectează bebeluşii şi taţii

Depresia mamelor afectează bebeluşii şi taţii

O femeie din nouă trece prin depresia post-partum, tulburare care le poate cauza micuţilor probleme emoţionale, dar îi poate afecta şi pe taţi.

Depresia postpartum este cea mai frecventă problemă de sănătate care poate apărea la femei după naştere, susţin psihologii.

  • Statisticile arată că una din nouă femei suferă de o astfel de depresie.

În majoritatea cazurilor, simptomele încep să apară încă din timpul sarcinii. Riscul cel mai mare îl au femeile care au mai suferit de depresie sau de anxietate, cele cu copii cu comportament dificil, cele care au divorţat sau care şi-au pierdut locul de muncă. În pericol sunt însă şi femeile care mai au 2-3 copii ori cele care au neînţelegeri cu soţul. De depresie post-partum nu sunt scutiţi însă nici bărbaţii.

Simptome: sentimente de vină şi anxietate

  • Tulburările de somn sau de apetit, oboseala, anxietatea, sentimentul pronunţat de vină sunt principalele semne ale depresiei post-partum. Aceasta poate fi cauzată de modificări hormonale, predispoziţie la depresie şi lipsa suportului social.
  • Riscul de depresie post-partum creşte semnificativ dacă mama este adolescentă sau dacă provine dintr-un mediu socio-economic dezavantajat.
  • Femeile cu un istoric de tulburări emoţionale, precum depresia sau anxietatea, au un risc crescut de până la 40%.

Depresia mamelor îi afectează şi pe copii, de multe ori într-un mod ireversibil. „Copiii mamelor cu depresie au un risc crescut de întârzieri ale dezvoltării neurologice, motorii, cognitive, sociale şi emoţionale şi un risc crescut de a dezvolta comportamente problematice. Riscul copiilor cu mame depresive de a dezvolta tulburări emoţionale este de trei ori mai mare şi de zece ori mai mare de a dezvolta tulburări de ataşament mamă-copil“, explică Domnica Petrovai, psiholog la „Mind Institute“, din Bucureşti.

Şi proaspeţii tătici pot face depresie

  • Depresia post-partum necesită tratament medicamentos şi psihologic.

Multe femei care alăptează se tem însă de efectele adverse ale medicamentelor asupra copilului. „Studiile arată că nu există efecte secundare negative şi ghidurile internaţionale recomandă medicaţia antidepresivă prescrisă de psihiatru“, susţine specialistul.

  • Depresia post-partum îi poate afecta chiar şi pe bărbaţi. Lipsa somnului, modificările hormonale sau neînţelegerile cu partenera sunt cauze care pot de clanşa depresia la tătici.
  • Simptomele depresiei la bărbaţi sunt creşterea nervozităţii, a consumului de alcool şi de tutun, frustrările, pierderea în greutate fără motiv şi sentimentul de descurajare. Ca şi în cazul femeilor, dacă nu este tratată, depresia le poate afecta bărbaţilor viaţa de familie, cariera şi chiar sănătatea copilului.

PROIECT-PILOT

Stările depresive, tratate în trei centre din ţară

Femeile care suferă de depresie după naştere se vor putea trata în trei centre din Bucureşti, Sibiu şi Cluj, începând din această vară, în cadrul proiectului-pilot „Sprijin pentru femeile cu probleme de sănătate mintală postpartum“, finanţat printr-un program PHARE. În Bucureşti, tratamentele se vor face în Centrul de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan, iar la Cluj şi Sibiu, în cele două centre comunitare de sănătate mintală. „Proiectul are două etape.

În prima fază, medici de familie, neonatologi, obstetricieni şi pediatri vor participa la un program-pilot de depistare a cazurilor cu risc de depresie postpartum. Ulterior, psihiatrii şi psihologii din cele trei centre de sănătate mintală le vor aplica tratamente femeilor cu depresie postpartum“, explică Nicu Fota, coordonatorul proiectului. În fiecare centru se vor găsi aproximativ 15 psihologi, psihiatri şi asistenţi medicali.

Ne puteți urmări și pe Google News