Respingem cu hotărâre și dovezi afirmațiile făcute de dl.Primar, ca fiind neadevărate, speculative, defăimătoare și le incriminăm pentru caracterul lor fals, în scopul atragerii simpatiei cetățenilor sectorului 1.

Cu privire la activitatea depozitului aducem la cunoștința cetățenilor și autorităților că societatea noastră își desfășoară activitatea în deplină legalitate atât din punct de vedere juridic cât și calitativ – tehnic, prin aplicarea celor mai bune practici în domeniu, fapt constatat de auditul realizat de una dintre cele mai prestigioase firme din lume – societatea Delloitte.

Toate cerințele legale sunt pe deplin respectate în activitatea curentă a Depozitului, fapt demonstrat prin analiza tuturor autorităților, analiză ce a condus la emiterea ultimei Autorizații integrate de Mediu, această Autorizație fiind cea mai exigentă pe domeniul gestiunii deșeurilor – a eliminării deșeurilor prin depozitare.

Niciuna din instalații nu elimină mirosuri

În activitatea curentă de operare a Depozitului sunt respectate toate exigențele autorizației de mediu, iar instalațiile din amplasamentul Depozitului sunt instalații fabricate în Uniunea Europeană, cu omologări și certificate de la autoritățile germane.

Niciuna din instalații nu este poluantă, niciuna din instalații nu elimină mirosuri sau concentrații de hidrogen sulfurat ce ar putea depăși limitele legale ori impuse, dovadă fiind chiar monitorizările permanente 7/7 și 24/24 ale instalațiilor, dar și măsurătorile efectuate inopinat de către personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență la limita perimetrului Depozitului, urmare a reclamațiilor primite.

Aceeași instituție a făcut măsurători și în alte zone, la solicitarea unor cetățeni, iar rezultatele obținute confirmă faptul că nu se înregistrează depășiri în ceea ce privește parametrii de calitate ai aerului. 

Pe parcursul celor aproape 2 ani în care activitatea Depozitului a fost analizată de autoritățile de mediu, s-au realizat 4 (patru) studii de dispersie care au demonstrat fără dubiu că activitatea Depozitului NU afectează calitatea factorilor de mediu și nici sănătatea populației.

Instalațiile asigură siguranța mediului și sănătatea cetățenilor

Dovada evidentă a celor susținute este că niciunul din salariații noștri care lucrează de peste 10-15 ani la acest obiectiv, nu au niciun fel de afecțiuni, datorită calității aerului din incintă.

Trebuie să vă aducem la cunoștință că aceste instalații vor asigura securitatea și siguranța protecției mediului și a sănătății populației de-a lungul următorilor 30 ani, după atingerea capacității Depozitului și închiderea definitivă a ultimei zone de lucru.

În 19 februarie a.c., dl. Primar al sectorului 1 spune în interviul dat DC NEWS, cităm „…acel miros (n.a. referindu- se la mirosul ce se presupune a veni de la Depozitul IRIDEX), este dat drumul controlat de către, eu zic, de către cei de la IRIDEX. Deci, dacă mirosea de la Groapă, trebuia să miroasă 24 din 24, dar nu miroase. Miroase o oră și în general pe timpul nopții, înseamnă că …controlat, ei dau drumul la acele gaze care… care miros foarte urât…”.

Această incriminare a personalului nostru și a societății, fără nicio dovadă, este foarte gravă. Cum e posibil ca un reprezentant al autorității locale să afirme despre niște oameni ai muncii – muncitori, ingineri, oameni ce lucrează cu onestitate și responsabilitate, că ar putea gaza populația orașului?

Din această declarație, rezultă foarte clar că dl. primar cunoaște că activitatea Depozitului nu are niciun efect negativ asupra calității aerului, dar suspectează o acțiune nesăbuită a unor salariați, care ar da drumul noaptea, la gaz nears pentru a face rău populației!?!?

Gazele extrase din Depozit sunt transformate în energie

Așa cum am precizat, este o afirmație neadevărată și jignitoare, iar motivele ar fi următoarele:

● toate flanșele, robineții, instalațiile sunt sigilate la cerința Gărzii Naționale de Mediu și urmărite permanent;

● nu există un rezervor de gaz din care să se elibereze gazul…;

● nu avem niciun interes material ori de altă natură, de profitabilitate, pentru că acest gaz produce energie electrică și acoperă costurile necesare amortizării instalației!

Dorim ca în locul acestor acțiuni continue de denigrare ale Domnului Primar al sectorului 1, în scopul declarat la 27 aprilie 2016 precum că, cităm: „…țelul meu în viață este să închid acea groapă, cum pot eu, ca primar…”, să își respecte angajamentul luat în numeroase declarații, de a monta aparatură de măsurare a calității aerului și concentrațiile de hidrogen sulfurat, în cartierele în care cetățenii reclamă calitatea precară a aerului, dar și la Depozit, pentru a elimina suspiciunile pe care le are privind acuratețea măsurătorilor care se realizează.

Aceste angajamente sunt de peste un an, iar procurarea și instalarea s-ar face în maxim 3 luni, iar costurile sunt inferioare campaniei de propagandă cu bannere, petiții și alte acțiuni.

Se apropie timpul călduros când în aceste zone se amplifică disconfortul și așa cum se vede, se cronicizează an de an, dar în incinta Depozitului acestea NU există! Dacă nu se face nimic, nu pot fi identificate cauzele reale ale disconfortului olfactiv al cetățenilor!

Semnalăm, din nou, că acțiunile de solicitare a închiderii Depozitului fără justificare și fără a avea o altă soluție alternativă, pot conduce la crearea unei crize a deșeurilor în București, tocmai în acest an aniversar al Centenarului României. Se poate pune întrebarea: Există interese ascunse în a dirija deșeurile către alt depozit neautorizat, poluând astfel tot orașul și aglomerând și mai mult circulația în București, cu sute de transporturi de gunoi, zilnic, și a sabota singurul obiectiv al Capitalei, autorizat în eliminarea deșeurilor???

Cu această ocazie, pentru a demonstra bunele intenții ale IRIDEX, aducem la cunoștință cetățenilor, a autorităților, Universităților cu profil de mediu și/sau gestiunea deșeurilor, economie circulară, că începând cu luna aprilie 2018, când timpul se va stabiliza, vom organiza lunar „Ziua Porților Deschise” în care se vor putea vizita și vedea activitatea și instalațiile ce asigură protecția mediului, securitatea acestuia și sănătatea cetățenilor în următorii 30 ani!

Conducerea IRIDEX GROUP 26/02/2018