Dependenţa de e-mail nu te lasă să comunici

Dependenţa de e-mail nu te lasă să comunici

Chiar dacă ar trebui să te ajute să interacţionezi mai bine, utilizarea excesivă a corespondenţei electronice te împiedică să ai discuţii normale.

Dacă te trezeşti în timpul nopţii să trimiţi e-mailuri, dai refresh constant şi obişnuieşti să reciteşti vechile mesaje, înseamnă că eşti aproape de a deveni dependent de căsuţa electronică. Specialiştii englezi de la King’s College din Londra, citaţi de CNN şi completaţi de psihologi români, îţi arată care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze.

De regulă, o persoană care a devenit „dependentă“ de căsuţa electronică se simte dezamăgită când nu primeşte e-mailuri noi. Din plictiseală, citeşte spamurile sau îşi trimite singură e-mailuri.

Îngrijorează-te dacă obişnuieşti să dai constant refresh la e-mail, dacă le reciteşti pe cele vechi într-o pauză, în loc să faci altceva, ori dacă atunci când nu eşti în faţa calculatorului ai dileme referitoare la mesajele trimise: dacă au ajuns unde trebuie, dacă le-ai trimis din greşeală unei alte persoane sau dacă ai primit răspunsul aşteptat.   Un alt semn al dependenţei este faptul că, imediat cum ai ajuns acasă, deschizi e-mailul să verifici dacă vreuna dintre temeri se adevereşte. Este grav şi dacă obişnuieşti să-ţi trimiţi e-mailuri cu un articol interesant de pe net ca să le ai pentru mai târziu.   Rişti să rămâi fără spontaneitate

Utilizarea excesivă a e-mailului nu face decât să-ţi dea un fals sentiment al comunicării cu cei cu care corespondezi, avertizează psihologii.

„O comunicare exclusivă pe e-mail elimină orice interacţiune umană. Prin viu grai se transmit emoţii. În lipsa lor, este dificil să stabileşti contacte în viaţa reală, cu oameni reali“, explică psihologul Eugen Hriscu, specialist în dependenţe la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia“, din Capitală.

Mai mult, există riscul de a pierde din spontaneitatea normală într-o comunicare directă.

PORTRET Introvertiţii şi emotivii, cei mai dependenţi

De regulă, persoanele care folosesc excesiv e-mailul sunt firi introvertite, „speriate“ de interacţiunea directă cu ceilalţi. „E-mailul e o soluţie de compromis, de a avea relaţii şi în acelaşi timp de a fi într-o zonă sigură“, apreciază psihologul Eugen Hriscu. Persoanele anxioase, neobişnuite să vorbească în public vor apela mai degrabă la e-mail decât la o convorbire directă. „Oamenii care nu au relaţii în imediata apropiere caută substitute. Astfel, ies din rutină, au impresia că li se oferă o surpriză de fiecare dată când primesc un e-mail“, adaugă specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News