Democraţia Atenei antice

Democraţia Atenei antice

Viasat History prezintă, azi (21.00), "Atena: Adevărul despre democraţie".

Istoricul englez Bettany Hughes, cunoscută datorită documentarului "Elena din Troia", dar şi ca scenaristă a producţiilor TV "Spartanii" şi "Biblia: o istorie", porneşte în căutarea adevărului de acum 2.500 de ani, privind Atena democratică.

Capitala Greciei a fost slăvită ca leagăn al filosofiei, al artei, al ştiinţei şi al democraţiei, cea mai măreaţă idee politică a tuturor timpurilor, după cum este considerată de către oamenii de ştiinţă. Acum două milenii, acea epocă a fost descrisă ca fiind una de aur, ce a depăşit orice fel de aşteptări.

Bettany Hughes respinge ori ce fel de stereotipuri şi cercetează în profunzime pentru a afla ce însemna cu adevărat democraţia: de la deţinerea puterii de către popor, la tiranie, la religii ciudate, la ştiinţele experimentale, la uciderea lui Socrate şi până la primul imperiu democratic din lume.

Cetatea devenită imperiu

Documentarul mai dezvăluie cum Atena s-a transformat dintr-o cetate obişnuită într-o vastă putere imperială şi cum noul curent de gândire coexista cu superstiţiile antice. Aceasta a dus la conflicte violente, dar şi la dezvoltarea societăţii.

Filmul "Atena: Adevărul des pre democraţie" (Marea Britanie, 2007) a fost regizat de Timothy Copestake, care mai are în repertoriu şi producţiile "Decodare: Simbolul pierdut al lui Dan Brown" şi "1900 UK".

Ne puteți urmări și pe Google News