Evenimentul Zilei > EVZ Special > Demisie răsunătoare la Scânteia din New York: „Cu tristețe vă scriu…”
Demisie răsunătoare la Scânteia din New York: „Cu tristețe vă scriu…”

Demisie răsunătoare la Scânteia din New York: „Cu tristețe vă scriu…”

Editorialista și editoarea de la New York Times, Bari Weiss, a anunțat marți că părăsește publicația, afirmând că a fost ținta hărțuirilor colegilor într-un „mediu iliberal”, la scurti timp după ce a declarat că în redacție are loc un „război civil”.

Weiss a dat publicității o scrisoare de demisie devastatoare pe care a trimis-o editorului Times, AG Sulzberger, pe site-ul său personal, în care ziarista arată că nu înțelege cum de este permis un asemenea comportament toxic în interiorul redacției și că „a te prezenta la lucru ca o persoană cu convingeri politice de centru nu ar trebui să necesite bravură”.

„Cu tristețe vă scriu să vă spun că demisionez de la New York Times”, a scris Weiss.

Ziarista a explicat apoi cum s-a alăturat echipei redacționale în 2017, pentru a oferi o perspectivă diferită, deoarece „incapacitatea Times de a anticipa rezultatul alegerilor din 2016 însemna că nu înțelege bine țara despre care scrie”.

„Însă lecțiile care ar fi trebuit să urmeze după alegeri – lecții privind importanța de a-i înțelege pe ceilalți americani, necesitatea de a nu ceda în fața tribalismului și importanța schimbului liber de idei într-o societate democratică – nu au fost învățate”, a scris Weiss.

„În schimb, un nou consens a apărut în presă, dar poate mai ales la acest ziar: că adevărul nu este un proces de descoperire colectivă, ci o dogmă deja cunoscută de câțiva iluminați a căror misiune este doar de a-i informa pe ceilalți.”

Weiss mai scrie că „Twitter nu este stindardul New York Times”, ci că rețelele sociale acționează ca ultimul editor.

„Cum etica și moravurile de pe această platformă au devenit cele ale ziarului, ziarul însuși a devenit din ce în ce mai mult un fel de spațiu de spectacol. Poveștile sunt alese și spuse într-o manieră care să satisfacă și cele mai inepte audiențe, în loc să permită publicului curios să citească despre lume și apoi să tragă singur concluziile. Am fost învățată dintotdeauna că ziariștii trebuie să scrie prima schiță a unei povești”, spune Weiss. „Acum, povestea însăși este ea însăși ceva efemer, din ce în ce mai aranjată pentru a răspunde nevoilor predeterminate.”

În scrisoarea sa de demisie, Bari Weiss afirmă că „incursiunile sale în lumea Gândirii Incorecte” au transformat-o în ținta „hărțuirii constante a colegilor” care sunt în dezacord cu vederile ei.

„M-au făcut nazistă și rasistă”, a scris Weiss.

„Cu siguranță, nu pot înțelege cum dumneavoastră și alți conducători ai Times ați acceptat această situație în timp ce mă lăudați în particular pentru curajul meu. Venind la slujbă ca o ziaristă cu vederi de centru la un ziar american nu ar trebui să constituie o faptă de bravură”, a scris Weiss.

„O parte din mine și-ar dori să pot spune că experiența trăită de mine a fost unică. Însă adevărul este că cuirozitatea intelectuală – fără a mai vorbi despre riscul pe care îl presupune – reprezintă un defect la Times.”