Declarațiile președintelui Ucrainei ar putea schimba total situația. Ce se ascunde în spatele afirmațiilor lui Zelenski

Declarațiile președintelui Ucrainei ar putea schimba total situația. Ce se ascunde în spatele afirmațiilor lui Zelenski sursa: Facebook

Președintele Ucrainei a vorbit despre pericolul unei invazii venite dinspre Rusia și a încercat să calmeze spiritele, pentru a evita prăbușirea unei economii care și așa este slăbită.

Posibilitatea izbucnirii unui război între Ucraina și Rusia, mult exagerată. Asta este concluzia trasă de Volodimir Zelenski, președintele de la Kiev, care a spus că mulți lideri ai lumii au exagerat pericolul unei invazii a rușilor. Iar efectul a fost acela de panică și cădere economică.

În cadrul unei discuții avute cu reporterii străini, Zelenski a spus că a explicat în apeluri telefonice adresate unor lideri mondiali precum președintele american Joe Biden și francezul Emmanuel Macron că, deși amenințarea Kremlinului este iminentă și constantă, ucrainenii „au învățat să trăiască” cu ea încă de când Moscova a invadat Peninsula Crimeea în anul 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Ucrainei, Vlodomir Zelenski, cere calm pentru că panica distruge economia

„Ei spun că mâine este războiul. Asta înseamnă panică”, a spus Zelenski. Rusia a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, stârnind temeri că președintele rus Vladimir Putin plănuiește o incursiune. Rusia a negat în mod repetat că intenționează să-și invadeze vecinul de vest.

Dimensiunea amenințării reprezentate de Rusia nu este foarte clară și din câte se pare că a fost un punct de disputa între Zelenski și Biden. Se pare că discuția lor de joi nu a fost una calmă a declarat pentru CNN un înalt oficial ucrainean.

La apel, pe care oficialul ucrainean l-a descris drept ”lung și sincer”, Biden a avertizat că o invazie rusă era sigură și iminentă, în timp ce Zelenski și-a reiterat poziția conform căreia amenințarea din partea Rusiei rămâne „periculoasă, dar ambiguă”.

Discuții tensionate avute cu președintele SUA, Joe Biden

Casa Albă a contestat această relatare și a spus că surse anonime au transmis minciuni. O purtătoare de cuvânt a spus că Joe Biden l-a avertizat pe Zelenski că o invazie în februarie este ceea ce ea a numit o „posibilitate distinctă”.

Întrebat despre conversația pe care a avut-o cu omologul său de la Washington, liderul ucrainian i-a mulțumit președintelui SUA pentru sprijinul său, dar a spus că acumularea de trupe rusești nu este cu mult mai semnificativă decât ceea ce a văzut el în trecut.

„Sunt președintele Ucrainei, locuiesc aici și cred că știu detaliile mai profund decât orice alt președinte. Nu avem nicio neînțelegere cu președintele Biden”, a afirmat președintele Ucrainei.