Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie CSM: Ludovic Orban a afectat independenţa puterii judecătoreşti
Decizie CSM: Ludovic Orban a afectat independenţa puterii judecătoreşti

Decizie CSM: Ludovic Orban a afectat independenţa puterii judecătoreşti

Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis vineri că premierul Ludovic Orban a afectat independenţa puterii judecătoreşti când i-a îndemnat pe pe magistraţi „să judece cu mai multă atenţie”.

Ludovic Orban a făcut această declarație după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea de Guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice.

Scorul a fost de 6 voturi pentru, 2 împotrivă, iar 3 voturi au fost nule, scrie site-ul G4media.ro.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ, a anuntat în ședința Plenului din 25 iunie că a sesizat Inspectia Judiciară în această speță ”pentru a face verificări, în temeiul art. 30 din Legea 317/2004”. Verificările  au vizat posibila afectare a „independenței, impartialității și reputației profesionale a judecătorilor”.

„De aseară, de când au apărut în spaţiul public afirmaţiile premierului, am solicitat transcriptul acestora şi, de dimineaţă, toate materialele care au apărut pe presă, împreună cu transcriptul, le-am transmis Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări”, a spus Ţînţ în şedinţa CSM.

În schimb, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu i-a luat apărarea lui Orban şi a spus că interpretările date afirmaţiei premierului sunt “extrapolate”.

De asemenea, judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a declarat că în acest caz membrii Consiliului s-au sesizat imediat, în timp ce la alte declaraţii, cum ar fi aceea în care judecătorii au fost făcuţi „şobolani”, Consiliul a intervenit şi după opt luni, cu referire la cazul lui comparaţia făcută de Liviu Dragnea cu ceva timp în urmă.

”Este vorba despre o suspendare care este decisă până la judecarea de fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine”, declara premierul Orban.

,,Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă”, a mai Ludovic Orban, după sesizarea CSM.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: