Hotărârea de înființare a comandamentului a fost adoptată joi, în ședința comuniă a Senatului și Camerei Deputaților, în urma propunerii Președintelui României, la solicitarea Ministerului Apărării Naționale. Anterior, a fost obținut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, conform legii privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României.

”În contextul modificării radicale a mediului internațional de securitate și în baza angajamentelor internaționale asumate de România, țara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul național a unei capabilități multinaționale de comandă și control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziția NATO, ca element integrator al planurilor naționale și aliate de apărar”, informează MApN.

„Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional,” a declarat ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă.

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est, HQ-MNC-SE, va avea statut de comandament militar internațional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naționale de comandă și control.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE