Evenimentul Zilei > International > Decizie bombă în cazul lui Michael Flynn. Cum și-au motivat judecătorii hotărârea
Decizie bombă în cazul lui Michael Flynn. Cum și-au motivat judecătorii hotărârea

Decizie bombă în cazul lui Michael Flynn. Cum și-au motivat judecătorii hotărârea

Miercuri, o instanță federală de apel a ordonat unei instanțe inferioare să permită respingerea cauzei împotriva fostului consilier de securitate națională Michael Flynn, după cum a solicitat Departamentul de Justiție

Reamintim că Michael Flynn recunoscuse că a mințit agenții FBI despre conversațiile sale cu un diplomat rus în săptămânile premergătoare inaugurării președintelui Donald Trump
Decizia a venit printr-o hotărâre de 2-1 a judecătorilor de la Curtea de Apel a SUA pentru districtul Columbia.

Acesta a fost rezultatul unei contestații a avocaților lui Flynn, solicitând un așa-numit scris al mandamusului – în esență, un ordin care să spună unui funcționar guvernamental să îndeplinească o anumită îndatorire – îndrumând judecătorul de district Emmet Sullivan să aprobe moțiunea DOJ de demitere.

Sullivan nu a aprobat imediat această moțiune și a încercat în schimb să organizeze audieri în această privință.

Mutarea neobișnuită a lui Sullivan pentru a menține cazul în viață, în ciuda dorințelor procurorilor, a fost precedată de o mutare neobișnuită de la DOJ însuși de a renunța la acuzațiile împotriva lui Flynn chiar și după ce s-a pledat vinovat. La  acuzația lui de a minți anchetatorii cu privire la contactele sale cu ambasadorul Rusiei nu aveau „temei de investigații legitime”.

Următorul pas ar fi probabil ca Sullivan să se conformeze.

Cazul DOJ DROPS contra lui Michael Flynn

Președintele Trump a reacționat la decizia de miercuri dimineață, redactând un mesaj: „Grozav! Curtea de Apel apără departamentele de justiție pentru a renunța la cauza penală împotriva generalului Michael Flynn!”

Un oficial al DOJ a declarat că departamentul este „mulțumit” de decizia instanței de apel în cazul Flynn.

„În acest caz, acțiunile instanței de district vor duce la prejudicii specifice exercitării puterii locale. Procedura avută în vedere ar presupune probabil executivului să dezvăluie procesul deliberativ intern din spatele exercitării puterii sale de apreciere, interferând cu autoritatea de impunere a articolului II ”, a scris judecătorul Neomi Rao.

Judecătorul Robert Wilkins, în dezacord cu această decizie, a scris: „Este o mare ironie faptul că, Curtea de District și-a depășit competența, această Curte își depășește propria greșeală. Aceasta pare să fie prima dată când am emis un mandat de mandamus pentru a constrânge o instanță de district să se pronunțe într-o manieră specială pe o moțiune, fără să acorde mai întâi instanței inferioare o ocazie rezonabilă de a emite propria hotărâre. ”

Departamentul de Justiție, luna trecută, a făcut mișcarea uimitoare de a renunța la cazul lui Flynn „după o revizuire luată în considerare a tuturor faptelor și circumstanțelor acestui caz, inclusiv a informațiilor recent descoperite și dezvăluite”, după cum a precizat departamentul.

Moțiunea de respingere a apărut după ce notele FBI au dezvăluit că a existat o întrebare cu privire la scopul interviului lui Flynn: dacă obiectivul era să afle adevărul sau să-l determine să mintă și să-l supună astfel să fie urmărit penal sau concediat. Flynn a fost demis din funcția sa de consilier pentru securitate națională, potrivit foxnews.com