El a adăugat că aceste acte vor fi date de Parlament, sau prin ordonanțe de urgență de Guvern.

„Ce este de făcut, în opinia mea, şi vă asigur că aşa vom proceda: trebuie să asigurăm normativ, dar şi în practică interpretarea, aplicarea legii, această revenire, intrare în normalitate, această activitate care să se desfăşoare în parametri constituţionali. Noi nu vrem ca vinovaţi care au comis fapte penale să fie scăpaţi, scoşi de sub rigorile legii penale, dar nici dvs, nici eu, nici nimeni dintre noi nu cred că vrem ca într-o Românie europeană în anul 2019 să acceptăm încălcarea pe faţă, sfidătoare, a legii, chiar de către cei puşi să o interpreteze, să o aplice corect.

Ce vom face? Trebuie să îndreptăm aceste abuzuri, pentru că nu-i suficient să ne spună Curtea, azi sau nu ştiu când cu completele, că a fost conflict de natură constituţională, s-a încălcat legea şi aşa mai departe. Noi ce facem urmare a acestei constatări a conflictului? Sigur, pe viitor Parchetul va şti că nu are voie să mai facă aşa ceva, Înalta Curte va şti că completele trebuiesc formate, constituite aletoriu, dar ce facem cu rezultatele, cu deciziile definitive pronunţate pe bază de protocoale, cum spuneam la urmărire penală, sau de complete nelegal constituite.

Trebuie să găsim remediu pentru că, repet, într-un stat de drept nu poţi să-i spui românului: dom'le, asta e…judecătorii n-au respectat, dar noi asigurăm stabilitatea raporturilor juridice sau urmărirea penală s-a făcut pe lângă procedură penală, dar noi nu putem face nimic. Ba putem face: adopta o relgementare juridică de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri comise într-un caz sau altul sau altul sau altul… Dacă puneţi cap la cap cele două rapoarte de evaluare (…) veţi vedea o radiografie a ceea ce nu trebuia să se facă în sistemul judiciar. Da, în opinia mea, ca ministru – dar sigur nu numai eu decid, pentru că poate să o facă şi Parlamentul foarte bine sau Guvernul în ansamblul lui – vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri.”, a declarat Tudorel Toader, la Digi 24.

 

Te-ar putea interesa și: