De la dezastru financiar la afacerea deceniului

De la dezastru financiar la afacerea deceniului

Contractul cu Metro Goldwyn Mayer ii relanseaza cariera lui Tom Cruise.

Cariera lui Tom Cruise, care parea incheiata dupa incetarea contractului cu compania Paramount Pictures, este iar dezbatuta de presa internationala, care estimeaza ca tot ceea ce parea in urma cu cateva luni un incredibil ghinion se poate transforma intr-o sansa majora pentru actorul american. Imediat dupa ruptura de Paramount, Cruise s-a reorientat pe piata filmului american, cautand o noua companie-gigant careia sa i se alature.

Metro Goldwyn Mayer, proprietarul companiei United Artists, si-a anuntat la inceputul acestui an intentia de a oferi controlul companiei infiintate in 1919 de catre Charlie Chaplin, Mary Pickford, D.W. Griffith si Douglas Fairbanks lui Tom si coproducatoarei lui, Paula Wagner.

„Adevarul e ca numele United Artists a fost efectiv fara valoare in ultimul deceniu. A fost doar un nume de departament, fara niciun rezultat valoros”, a declarat criticul si istoricul de film Leonard Maltin. Existau unele dubii ca un star de calibrul lui Tom Cruise s-ar putea acomoda in alta companie, insa actorul a semnat si o intelegere care sa-i permita sa lucreze in calitate de actor si pentru alte studiouri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tom Cruise - control total

Paula Wagner (care va fi director executiv) si Tom Cruise vor avea controlul total asupra diviziei de film a companiei United Artists. Compania va produce aproximativ patru filme pe an, conform celor spuse de MGM. Cruise si Wagner vor fi coproprietari ai United Artists, imputerniciti sa faca orice doresc, de la superproductii de peste 100 milioane de dolari, pana la filme cu buget redus. Pe deasupra, Cruise va avea libertatea de a alege sa joace in orice film al altor studiouri.

De asemenea, el isi va putea fixa singur onorariul pe care considera ca-l merita. Paula Wagner spune ca vede acest nou proiect ca pe „o oportunitate de a prelua un brand clasic si a-l aduce in prezent. A avut un trecut stralucitor, avem o traditie in a respecta si a prezerva si, in acelasi timp, a ajuta acest brand sa se dezvolte in ceva de viitor”.

Entuziasti si sceptici

Toata lumea asteapta cu nerabdare urmatoarele productii ale lui Tom Cruise. „De data aceasta nu va mai avea nicio scuza daca nu primeste Oscarul, mai ales ca are posibilitatea de a alege in ce filme sa joace”, precizeaza presa americana.

Unul dintre cei mai reputati critici de film de la Hollywood, editorul Gregg Kilday de la „The Hollywood Reporter”, s-a declarat sceptic in privinta unui declin imediat al carierei lui Cruise, in cadrul unui interviu oferit postului public de radio din Statele Unite: „Pentru staruri de un asemenea calibru, soarta carierei lor nu atarna de un singur film. Este nevoie de o intorsatura serioasa, de o cadere considerabila in mai multe productii pentru ca industria filmului sa nu mai vrea sa faca filme cu tine. Tom Cruise este considerat o vedeta importanta a Hollywoodului. Insa nicio vedeta nu are drum liber pentru a realiza un film, daca nu exista o garantie ca isi poate permite sa finanteze acea productie 100%”.

Cu Meryl Streep in primele proiecte

Tom Cruise a inceput deja lucrul la noul loc de munca. In primul sau proiect, va interpreta rolul principal in drama „Lions to Lambs”, ca parte a contractului cu compania de productie United Artists. Filmul, regizat de Robert Redford, ar putea aparea pe marile ecrane in toamna acestui an. In distributia filmului care se bazeaza pe experienta unui regiment de soldati americani stationati in Afganistan, mai apare si actrita Meryl Streep. Tot in aceasta perioada, Cruise se afla in negocieri pentru un rol principal in filmul lui Spike Lee, „Selling Time”.

Un pagubos la Paramount

Colaborarea lui Cruise cu Paramount a inceput in 1986, odata cu filmul „Top Gun”, care a obtinut incasari de 176,8 milioane de dolari. De atunci, parteneriatul s-a concretizat in productii gen „Rain Man”, „Nascut pe 4 iulie”, „Firma”, seria „Misiune imposibila”, „Vanilla Sky”, „Minority Report” sau „War of the Worlds”. Ultimul film a fost partea a treia din „Misiune imposibila”, care nu a reprezentat un succes deosebit. Incasarile obtinute in urma acestei productii s-au ridicat la 133 de milioane de dolari, cu mult sub asteptarile producatorilor. Se pare ca modul slab in care superproductia a fost primita a reprezentat picatura care a umplut paharul celor de la Paramount Pictures.

Conform lui Sumner Redstone, presedintele Viacom International, compania care detine studiourile Paramount, declinul de imagine al lui Cruise a adus pagube de aproape 150 de milioane de dolari. Insa apropiati ai actorului au declarat ca relatiile dintre cele doua parti ca s-au racit cu mai mult timp in urma. Dupa o relatie de afaceri care a durat doua decenii, conducerea Paramount Pictures a decis sa se desparta de actorul si producatorul Tom Cruise.

Pe durata contractului interpretul din „Top Gun” a adus un profit net de peste 8,5 miliarde de dolari din incasarile filmelor sale si 425 de milioane de dolari din vanzarile de casete video si DVD-uri. Se pare insa ca motivul care i-a facut pe reprezentantii Paramount sa renunte la innoirea contractului este scaderea popularitatii actorului american, dar si scandalurile in care acesta a fost implicat in ultima vreme.

Top 10

„The Hollywood Reporter” a alcatuit un top al incasarilor obtinute de filmele lui Cruise in Statele Unite.

1. „War of the Worlds”: 234,3 milioane de dolari

2. „Mission: Impossible II”: 215,4

3. „Mission: Impossible”: 181

4. „Top Gun”: 176,8

5. „Rain Man”: 172,8

6. „The Firm”: 158,3

7. „Jerry Maguire”: 154

8. „A Few Good Men”: 141,3

9. „Mission: Impossible III”: 133,4

10. „Minority Report”: 133