Evenimentul Zilei > Politica > De la CRAIOVA, peste 20.000 de oameni au scandat lozinci anti –PONTA, pro-IOHANNIS. Primele reactii ale liderilor partidului de guvernamant la debutul campaniei prezidentialelor
De la CRAIOVA, peste 20.000 de oameni au scandat lozinci anti –PONTA, pro-IOHANNIS. Primele reactii ale liderilor partidului de guvernamant la debutul campaniei prezidentialelor

De la CRAIOVA, peste 20.000 de oameni au scandat lozinci anti –PONTA, pro-IOHANNIS. Primele reactii ale liderilor partidului de guvernamant la debutul campaniei prezidentialelor

Campania electorala pentru alegerile prezidentiale a debutat oficial vineri, timp in care cei mai vizibili candidati, Victor Ponta, Klaus Iohannis si Elena Udrea au dat drumul sirului de promisiuni electorale. Ponta la Targu - Jiu, Iohannis la Craiova si Udrea la Severin.

In fata a peste 20.000 de impatizanţi ai celor două partide aflate în Alianţă, PDL şi PNL, Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru Presedentia Romaniei a promis o altfel de Romanie „in care oamenii pot trai decent, in Romania lucrului bine facut!”  Iohannis le-a transmis celor peste 20.000 de participanți la miting că România lucrului bine făcut este răspunsul său și le-a cerut să-i fie alături.

"La aceste alegeri, eu nu mă bat cu persoana Victor Ponta, ci cu un fel de a face politică și cu sistemul pe care el îl reprezintă. Și mă voi bate cu cei care continuă politica scandalului, a vorbelor goale, a promisiunilor false și a lipsei de rezultate. Păcat că un om atât de tânăr a dezamăgit și a ajuns atât de repede și atât de ușor prizonierul unui sistem care distruge mediul privat pentru a-i ține pe oameni în sărăcie și cu mâna întinsă la stat. Un sistem care disprețuiește educația pentru a-i ține pe oameni în ignoranță și distruge viitorul tinerei generații. Un sistem corupt care nu ține cont de voi ci doar de găștile de partid și de interese și de clientelă", a spus Iohannis, la Craiova.

Iohannis le-a cerut sustinatorilor sa lupte „pentru a dizolva puterea rosie”:

„(…)Astăzi Oltenia și întreg sudul țării este departe de potențialul său și al oamenilor săi din cauza nepăsării, cinismului și lipsei de respect din partea celor care conduc. Din cauza celor care guvernează azi România, a puterii roșii care stăpânește multe din județele și localitățile voastre. Acești oameni au promis tot și n-au făcut nimic. (…) În această campanie vreau să renunţăm la mituri şi la prejudecăţi. Haideţi, ca începând de astăzi, de aici, din inima Olteniei, să mai dărâmăm încă un mit: acela că Oltenia este roşie şi la alegerile din noiembrie să arătăm că Oltenia s-a săturat de culoarea roşie care înseamnă sărăcie, corupţie, minciună. Să arătăm că Oltenia dă semnalul schimbării, o schimbare adevărată, în fapte, nu în vorbe. (…)

Iohannis a tinut sa mai precizeze ca nu se bate cu persoana Victor Ponta in actuala campanie electorala, ci cu „cei care continuă politica scandalului, a vorbelor goale, a promisiunilor false şi a lipsei de rezultate”.

La primul miting din actuala campanie electorala desfășurat pe esplanada Sălii Polivalente din Craiova au mai luat cuvântul Vasile Blaga, Ludovic Orban, Mihai Răzvan Ungureanu, Gigel Știrbu, Gheorghe Falcă, Cezar Preda, Sorin Roșca Stănescu, Dan Vîlceanu, Ionuț Stroe, Marian Jean Marinescu, Mihai Voicu. Popularitatea lui Klaus Iohannis este în creştere, reducând distanţa faţă de Victor Ponta, de la o zi la alta, sustin liderii ACL, in timp ce liderii locali ai PSD sunt convinsi ca victoria Cotroceniului le apartine deja.

Dan Șova, purtător de cuvânt al PSD: „Dacă Iohannis nu se delimitează de relația Băsescu-Viktor Orban, înseamnă că este tolerant față de derapajele regimului de la Budapesta. În calitate de candidat la președinție, Klaus Iohannis ar trebui să-și exprime public opinia cu privire la întâlnirea de taină pe care premierul Ungariei Viktor Orban și Traian Băsescu au avut-o la Cotroceni. Dacă nu se delimitează de acțiunea lui Traian Băsescu, înseamnă că Iohannis își asumă comportamentului acestuia și toleranța față de derapajele regimului Viktor Orban. (…) Mă întreb și dacă, având în vedere dragostea subită pentru PDL și Băsescu, domnului Iohannis nu îi va surâde și democrația neliberală, promovată de regimul Orban, și criticată dur de partenerii strategici ai României, cum sunt Statele Unite ale Americii”.

Manda: Domnul Iohannis va fi primit cu bun-simt, dar va pleca fara voturi

Nici reactiile din partea liderilor locali PSD nu au intarziat sa apara. Presedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda il asigura pe candidatul ACL ca nu va primi voturile doljenilor, in ciuda eforturilor sale de campanie.

“Klaus Iohannis a venit azi la Craiova, pentru a-si face campanie. Ii spun de pe acum ca degeaba a venit. Oamenii de aici, dupa cum o arata rezultatele de la alegerile din 2012, dar si cele de la europene de acum cateva luni, nu uita ce au patit in timpul guvernarii PDL. Doljenii stiu clar cine este alaturi de ei – Victor Ponta si PSD.

Doljenii, ca majoritatea romanilor, nu vor uita suferintele produse de cei care astazi stau alaturi de domnul Iohannis, ranjind din spatele sau in speranta revenirii la guvernare. Iohannis nu va avea niciodata succes in Dolj. Pentru oamenii de aici, ca si pentru cei mai multi dintre romani, Klaus Werner Iohannis reprezinta doar o alta fata a regimului Basescu, care incearca sa se perpetueze, prin interpusi. Doljenii sunt oameni civilizati. Domnul Iohannis va fi primit cu bun-simt, dar va pleca fara voturi”, a precizat Claudiu Manda

Udrea: Colaborarea Ponta-Iohannis nu e o noutate. Au colaborat si inainte

De cealalta parte, liderul PMP si candidat la presedintie Elena Udrea l-a acuzat pe Iohannis de lipsa de onestitate. Ea a declarat sambata la Severin faptul ca nu o mira disponibilitatea lui Klaus Iohannis de a colabora cu Victor Ponta. Udrea a  subliniat ca acestia au colaborat si in trecut, fiind propunerea de premier in 2009, propunere sustinuta si de Victor Ponta.

“Mai avem un candidat care pretinde a fi candidatul dreptei, dar a apărut în 2009, la București, la brațul lui Voiculescu. A stat în USL, a susținut atacul la statul de drept la referendumul din 2012. Klaus Iohannis nu reprezintă schimbarea, acesta declarând că poate lucra cu actualul prim-ministru, ceea ce înseamnă continuarea politicilor lui Victor Ponta.

A fost alături de PSD și Victor Ponta chiar când această guvernare a adăugat impozite noi cum ar fi introducerea accizei pe combustibil sau taxa pe stâlp. Astăzi dl Iohannis pretinde că este candidatul opoziției, dar tot dânsul declară că ar putea lucra cu Victor Ponta. Atunci care este schimbarea pe care o propune dl Iohannis? Eu vă spun că nu pot lucra cu un incompetent, cu un prim-ministru care nu este în stare să guverneze. Eu nu voi lucra cu Victor Ponta. Faptul că domnul Iohannis este disponibil să lucreze cu Victor Ponta nu reprezintă o noutate. Relaţia lor este mult mai veche. Nu Klaus Iohannis era propunerea de premier pentru coaliţia de partide condusă şi de Victor Ponta, coaliţie ce a încălcat Constituţia în 2012 şi s-a străduit să elimine statul de drept, înlăturând de la conducerea ţării preşedintele ales de români? Că actualul primar al Sibiului nu recunoaşte participarea la întâlnirile politice de la Crescent, asta nu înseamnă decât o lipsă crasă de onestitate în relaţiile politice – cam cum ai putea fi numit prim-ministru fără să te întâlneşti cu cei care vor să te pună într-o astfel de funcţie? Lipsa de onestitate este şi motivul pentru care declaraţiile candidatului ACL se bat frecvent cap în cap iar nuanţele pe care se tot străduie să le imprime, ulterior, nu-l califică nicicum drept un neamţ dintr-o bucată, meseriaş şi vertical, aşa cum încearcă să-l prezinte staff-ul său de campanie”, a declarat candidatul PMP la Preşedinţia României, Elena Udrea.

30 de zile de propaganda

Campania electorala pentru primul tur al prezidentialelor din 2 noiembrie a inceput vineri, 3 octombrie, la ora 00.00, va dura 30 de zile si se va incheia sambata, 1 noiembrie, la ora 7.00. In aceasta perioada, candidatii pot face propaganda prin mitinguri, afisaj, presa, cu respectarea unor reguli.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.