De la coaja de banana, la.... cum fac pipi cainii: descoperirile traznite care au primit premiul Ig Nobel 2014

De la coaja de banana, la.... cum fac pipi cainii: descoperirile traznite care au primit premiul Ig Nobel  2014

In fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetatorilor sau personalitatilor care au obtinut rezultate deosebit de....traznite in diverse domenii – de la fizica la medicina, economie, biologie sau chiar si arta. De multe ori aceste descoperiri par (si chiar sunt) inutile, incredibile sau bizare si strarnesc rasul. Va prezentam in continuare lista „descoperirilor” premiate pentru anul 2014.

Arta: Premiul a fost acordat italienilor Marina de Tommaso, Michele Sardaro si Paolo Livrea, de la universitatea din Bari, care au masurat nivelul de durere atunci cand privim o opera de arta urata daca suntem „loviti” de un fascicol laser. Daca in locul operei de arta urate privim o capodopera care ne place atunci nu simtim durere; opera de arta functionand ca un fel de anestezie. Marina de Tommaso, care a riicat premiul, a spus ca poate ar fi o idee buna atunci cand mergem la...dentist: privirea unei opere de arta care ne place.

Fizica: Premiul a fost acordat japonezilor Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima si Rina Sakai care au masurat forta de frecare intre o coaja de banana si un pantof si intre coaja de banana si asfalt, atunci cand avem nenorocul sa alunecam pe o coaja de banana.

Psihologie: Premiul a fost acordat cercetatorilor Peter K. Jonason, Amy Jones si Minna Lyons din SUA si Regatul Unit al Marii Britanii pentru demonstratia lor cum ca cine se culca tarziu are tendinte nascisistice si psihopatice mult mai ridicate decat cine se scoala devreme. Atentie deci la noctambuli!

Ne puteți urmări și pe Google News

Neurostiinte: Premiul a fost meritat de catre ecchipa mixta de cercetatori din China si canada formata din Jiangang Liu, Jun Li, Lu Feng, Ling Li, Jie Tian si Kang Lee care au studiat ce se intampla in creierul persoanelor care privesc chipul lui Isus desenat (prin prajire diferita) pe....felii de paine.

Sanatate publica: Un grup de cercetatori din Cehia, Japonia, SUA si India au meritat premiul pentru studiul efectelor  asupra sanatatii mintale a celor care au o pisica acasa.

Medicina: Cercetatori americani si indieni au studiat efectul pozitiv pe care-l poate avea o felie de carne de porc asupra....pierderilor de sange din nas. Pentru aceasta descoperire au meritat IgNobelul pentru medicina.

Biologie: Un grup de cercetatori din Cehia, Germania si Zambia a meritat premiul pentru faptul ca au demonstrat ca atunci cand cainii fac pipp acestia isi aliniaza corpul cu linile campului magnetic terestru.

Economie: Premiul a fost castigat de Institutul National pentru Statistica italian (ISTAT) pentru propunerea de a creste nivelul economiei incluzand veniturile provenind din prostitutie, vanzarea de droguri ilegale si din contrabanda. Premiu binemeritat!

Nutritie: Un grup de cercetatori din Spania, condusi de Raquel Rubio, a primit premiul pentru ca a reusit sa izoleze bacterii provenind din materia fecala a copiilor transformandu-le in carnati probiotici....

Stiinte Arctice: Un cercetator din Germania si unul din Norvegia au meritat premiul pentru ca au studiat cum se sperie renii de ursii albi; partea comica este ca in acest studiu ursii albi erau....chiar cercetatorii costumati...

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.