Pe lângă ţara noastră, şi Italia şi Cipru trebuie să opereze modificările necesare. Comisarii europeni au cerut celor trei ţări să respecte legea respectivă şi au dezminţit zvonurile potrivit cărora aceasta poate induce confuzie în rândul consumatorilor.

Cele trei ţări nu au cerut ajutorul Comisiei în implementarea directovei privind etichetele de eficienţă energetică şi nici nu au luat măsuri preliminare în acest sens, a atras atenţia Marlene Holzner, purtător de cuvânt pe probleme de energie, citată de euractiv.com. Un exemplu în acest sens este Italia, unde nu a avut loc nicio activitate a executivului în acest sens.

Dacă, în termen de două luni, cele trei ţări nu modifică legislaţia, Comisia Europeană ar putea depune plângere la Curtea Europeană de Justiţie. Legea iniţială, adoptată în 2003, clasifica produsele folosind un sistem de etichete de la A la G, A fiind cea mai eficientă. Din 2010, legea a fost modificată după cele mai multe dintre electrocasnice au ajuns la clasa A, fiind introduse clasele A+, A++ şi A+++.