In timp ce unele produse nu mai pot fi fabricate ieftin, pentru altele nu mai exista capacitate de productie.
Medicamente importante pentru bolnavii de inima, cum sunt nitroglicerina si digoxinul, nu se mai gasesc in farmacii. La fel si alte produse precum imunostimulatoarele (cantastin), vitamina C fiole, antiinflamatoarele si medicamentele care intaresc oasele si dintii copiilor (fluorvicantolet).
Reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) spun ca acestea nu au fost retrase de pe piata, ci ca este vorba despre probleme de aprovizionare.
Medicamentele romanesti, cele mai multe probleme
In mod normal, un medicament dispare de pe piata atunci cand este invechit sau cand aduce mai multe riscuri decat beneficii. Nu este cazul nitroglicerinei, al digoxinului ori al fiolelor de vitamina C. „Unele medicamente, cum sunt cele pentru inima, nu au voie sa lipseasca din farmacii. Pacientul care intra in farmacie trebuie sa poata pleca acasa cu pastilele de care are nevoie”, spune Ioan Fluga, seful Catedrei de farmacologie de la Universitatea de Medicina, Bucuresti. Medicamentele nu ar trebui sa lipseasca de pe piata, cu atat mai mult cu cat motivele sunt pur financiare, apreciaza farmacistii.
„Majoritatea produselor cu care avem probleme sunt cele romanesti. Firmele din strainatate, dupa preluarea companiilor romanesti, nu-si permit sa le mai fabrice la pretul scazut cu care au fost invatati romanii. Autoritatile trebuie sa gaseasca o cale prin care sa ofere un pret mai bun pe aceste produse”, afirma Aurora Toma, secretarul general al Patronatului Farmacistilor din Romania. De regula, autoritatile sunt cele care stabilesc pretul medicamentelor, dupa ce au primit propuneri de la producatori.
Alternative mai scumpe
Cel mai mult au de suferit bolnavii de inima, ei fiind nevoiti sa cumpere produse foarte scumpe. „Bolnavii sunt disperati pentru ca nu gasesc nitroglicerina. Medicamentul care o inlocuieste, nitromint, este mult mai scump”, precizeaza farmacistul Ana Miclea, din Timisoara.
Reprezentantii firmei producatoare Zentiva sustin ca productia medicamentului a fost reluata si ca produsul a fost transferat deja in depozite. „Oprirea temporara a acestui produs a avut la baza cauze de natura tehnica, care au tinut de transferarea procesului de fabricatie catre facilitatile de productie din Slovacia”, spune Camelia Nitu, PR manager Zentiva. Potrivit producatorilor, medicamentul se va gasi de azi in farmacii.
In cazul celui de-al doilea medicament pentru inima, digoxin injectabil, reprezentantii Zentiva sustin, de asemenea, ca stocurile se vor reface, insa nu precizeaza exact cand vor gasi pacientii in farmacii acest produs. Orice lipsa de pe piata a medicamentului, insa, poate fi extrem de periculoasa pentru bolnavii care il folosesc, sustin farmacistii. „Daca fara distonocalm se poate trai, fara digoxin nu. El are o schema de administrare bine definita. Daca il intrerupi, e ca si cum i-ai intrerupe bolnavului tubul cu oxigen”, se revolta Aurora Toma.
Produsele importate, aduse in cantitati limitate
Motivele care au dus la disparitia fiolelor de vitamina C de pe piata sunt si ele de natura comerciala. „Cand preturile din farmacie nu le acopera pe cele de productie, este imposibil sa sustii un produs”, explica Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR). Reprezentantii Zentiva spun ca produsul va fi transferat catre alt producator.
Nici medicamentul pentru copii fluorvicantolet nu va aparea prea curand pe piata. Farmacistii spun ca este un produs care se aduce din afara in cantitati limitate si ca importatorul si-a realizat deja targetul pentru anul acesta.
Cantastinul, un medicament solicitat in perioada de toamna, lipseste din farmacii, deoarece Institutul „Cantacuzino” nu are capacitatea sa produca mai multe doze. „Intotdeauna au fost probleme cu acest medicament. Niciodata nu s-a produs in cantitati suficiente”, sugereaza farmacistul Ana Miclea.