De ce este broccoli atât de sănătos. Puțini români știu ce substanțe conține cu adevărat leguma

De ce este broccoli atât de sănătos. Puțini români știu ce substanțe conține cu adevărat leguma Broccoli. Sursa foto: Oksanabratanova | Dreamstime.com

Broccoli este recunoscut ca una dintre cele mai sănătoase legume, însă în ciuda beneficiilor sale pentru organism, conține și cantități mici de otravă.

Sulforafanul, căci despre ea este vorba, e o substanță cu potențial toxic, iar aceasta se regăsește și în alte legume precum ridichile și conopida, conform declarațiilor medicului Răzvan Vintilescu.

Broccoli conține și substanțe toxice pentru organism

Conform medicului, consumul acestei legume declanșează o substanță cu potențial toxic care activează proteina de șoc termic, ajutând astfel organismul să-și fortifice enzimele de detoxifiere.

Cu alte cuvinte, consumând broccoli, corpul este expus la o cantitate mică de otravă, care îmbunătățește de fapt capacitatea sa de a elimina alte toxine.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E posibil acest lucru pentru că ficatul tău conține enzime de detoxifiere, de fază unu și de fază doi, care pot transforma o travă într-o particulă inofensivă. Sulforafanul din broccoli, leguma, care este îndrăgită, cum spuneam, de absolut toți nutriționiștii, declanșează acest sistem”, a explicat medicul Răzvan Vintilescu pe rețelele sociale.

Broccoli

Broccoli. Sursa foto: jacqueline macou/ Pixabay

Nimeni nu se întâmplă așa cum ne-am aștepta

În continuare, medicul a subliniat că nimic nu e ceea ce pare atunci când vine vorba de corpul nostru, iar acesta reacționează complet diferit față de cum ne-am aștepta să se întâmple.

Răzvan Vintilescu a explicat că, cu cât o persoană ține mai multe diete în viața sa, cu atât are tendința să se îngrașe mai rapid și mai mult. Acest lucru e din cauza faptului că singurul obicei constant este să țină diete în mod incorect.

De asemenea, sportul și exercițiile fizice pot crea inițial microinflamații, dar apoi permit organismului să elimine inflamația.

În cazul postului, chiar dacă apare senzația de foame, acesta activează mecanismele corpului care contracarează foamea și stimulează dezvoltarea celulelor creierului.

Postul stimulează, de asemenea, mitocondriile și regenerează sistemul imunitar, mai spune medicul.

Beneficiile pe care le are consumul de broccoli asupra organismului

Experții subliniază că includerea broccoliului în dietă poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Datorită conținutului său bogat în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, broccoli a demonstrat capacitatea de a reduce nivelul de colesterol, de a îmbunătăți tensiunea arterială și de a sprijini sănătatea inimii.

De asemenea, această legumă furnizează o sursă bogată de vitamine și antioxidanți care contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva agenților patogeni și substanțelor nocive.

În mod particular, o cană de broccoli tocat furnizează 90% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina C, depășind aportul acestui nutrient susținător al sistemului imunitar față de o portocală de dimensiuni medii, potrivit eatingwell.com.

Revista presei