Datorii de un miliard de euro sterse de la stat

Datorii de un miliard de euro sterse de la stat

Din buzunarul fiecarui salariat roman, statul va lua 222 de euro pentru a acoperi gaurile financiare de la 34 de companii de stat.

Premiera in guvernarea „portocalie” a Romaniei: printr-o ordonanta de urgenta, guvernul Tariceanu a sters datorii de peste un miliard de euro pentru 34 de societati de stat, majoritatea din domeniul energetic.

Secretul sumei este atat de bine pastrat, incat suma nu a fost trecuta nici in actul normativ! Potrivit guvernului, masura este necesara „pentru a nu se ajunge ca acesti operatori economici sa intre in stare de faliment”! Ieri, la Comisia de Buget-Finante a Senatului, la prezentarea raportului privind aprobarea ordonantei s-a declansat un scandal in toata regula.

Senatorii Gheorghe Funar (PRM), Nicolae Neagu (PD) si milionarul Silviu Prigoana, in calitate de simplu cetatean, au incercat sa blocheze transformarea ordonantei in lege. Astfel ar fi anulate si efectele ei care se rasfrang direct in buzunarele cetatenilor. Pentru a acoperi miliardul de euro, fiecare salariat roman va plati 222 de euro.

Surpriza si mai mare, tot ieri, tot la Comisia de Buget-Finante a Senatului: reprezentantul Ministerului Finantelor nu a stiut sa le spuna senatorilor care este suma datoriilor.

Din surse oficiale, am aflat ca numai „obligatiile fiscale principale catre fondul de risc aferente imprumuturilor externe, garantate sau subimprumutate de stat” se cifreaza la un miliard de euro. Insa actul mai include si scutirea la plata a obligatiilor fiscale reprezentand impozite, taxe si TVA, ceea ce inseamna ca suma este mult mai mare.

Metehne vechi la vremuri noi

Prin Ordonanta de Urgenta 128/2006, guvernul Tariceanu reia traditia vechilor obiceiuri PSD-iste - stergerea datoriilor societatilor de stat care au acumulat pierderi din cauza managementului defectuos. Doua dintre companiile „ier-tate”, Termoelectrica si Nuclearelectrica, sunt mari producatoare de energie si au fost implicate in afaceri cu „baietii destepti”.

La comisie au participat si reprezentanti ai AVAS si de la Consiliul Concurentei. EVZ a incercat sa afle direct de la semnatarii ordonantei valoarea noilor datorii trecute pe factura cetatenilor.

Ministerul Economiei ne-a trimis la initiatorul ordonantei, Ministerul Finantelor, care ne-a directionat la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Niciunul dintre senatorii Comisiei de Buget-Finante nu fusese informat care este suma.

Actul normativ a fost promovat de Ministerul Finantelor, iar ordonanta a fost semnata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, si contrasemnata de Varujan Vosganian, ministrul economiei, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, si Radu Berceanu, ministrul transporturilor.

Prigoana, scandal la Comisie

„Noi suntem prostii care platesc acum pentru baietii destepti”

Presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, liberalul Aron Popa, a calificat initiativa guvernului drept necesara pentru salvarea acestor companii de stat, insa nici el nu cunostea valoarea datoriilor sterse. Popa ne-a declarat: „Guvernul a analizat foarte bine situatia. Sunt societati de interes national si asa isi vor putea continua activitatea. Era nevoie de aceasta ordonanta si trebuia sa devina lege”. Senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Nicolae Neagu (PD) si milionarul Prigoana il contrazic pe Aron Popa.

„Este o escrocherie de partid si de stat, pusa la cale de trioul PNL-PD-UDMR pentru jefuirea banilor publici. Ordonanta este ilegala. Suma trebuia comunicata. Ne-am pronuntat impotriva proiectului!”, ne-a declarat Funar. Acesta a comentat ironic situatia, spunand ca „atunci cand este vorba despre interese economice, nu exista culoare politica”. Funar a declarat ca si Radu Berceanu este „electrocutat” cu Rovinari, facand aluzie la scandalul din energie.

Alt membru al comisiei, senatorul PD Nicolae Neagu, a respins si el transferul altor datorii de la stat in buzunarul cetateanului, din motive de discriminare economica. „Eu nu pot sustine ordonanta asa cum a aparut. Cream un dezechilibru altor institutii din subordinea statului sau ale consiliilor locale care nu au avut pierderi pentru ca au un management bun”, a spus senatorul. Neagu s-a intrebat daca, inainte de a le ierta de datorii, cineva a controlat managementul acestor societati de stat si a aflat cum s-a ajuns la aceste pierderi. Neagu sustine ca, initial, ordonanta era mult mai restransa, insa ulterior au fost introduse si alte societati pe lista.

Multimilionarul Silviu Prigoana a participat si el la sedinta de ieri a comisiei senatoriale, in calitate de simplu cetatean. Silviu Prigoana si-a motivat demersul personal: „Pe mine, pentru ca am intarziat trei zile cu plata impozitelor, m-au trecut mare datornic cu 20.000 de euro, iar ei ne fura sute de milioane de euro din buzunar”.

Prigoana a adaugat: „Noi suntem prostii care platim acum curentul ieftin al baietilor destepti”. Aron Popa a calificat drept populiste declaratiile colegilor sai de comisie.

Ca noi

Firmele beneficiare ale ordonantei

> Termoelectrica SA

> Nuclearelectrica SA

> Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SA     

> Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti    

> Compania Nationala a Huilei Petrosani

> Minvest SA Deva

> Remin SA Baia Mare                     

> Romarm SA Bucuresti

> SC Banat-Anina SA Anina         

> SC  Baita SA Stei

> SC Cupru Min SA Abrud                               

> SC Moldomin SA Moldova Noua    

> Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA Targu-Jiu                 

> Minbucovina SA Vatra Dornei                      

> CFR SA Bucuresti              

> SC Termsal SA Tecuci                                

> SC Proditerm SA Bistrita                            

> SC Termica SA Botosani                              

> Centrala Electrica de Termoficare Brasov SA

> Uzina Termica Calafat SA                  

> Uzina Termoelectrica Giurgiu SA

> Termon SRL Onesti                                

> Termoficare 2000 SA Pitesti

> C.E.T. Energoterm Resita SA

> Termica Vaslui SA

> Uzina Electrica Zalau SA          

> SC Enet SA Focsani                               

> CET SA Bacau                                     

> Uzina Termica Comanesti SA

> Acvacalor SA Brad                                

> Regia Autonoma Municipala Ram Buzau 

> Termourban SRL Oltenita                          

> Regia Autonoma Judeteana Apa Canal Iasi   

> Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani

Ne puteți urmări și pe Google News