Datorie de miliardar, ştearsă de stat în schimbul unei cantine
- Adam Popescu
- 18 martie 2010, 20:30
Miliardarul ieşean de Top 300 Maricel Popa a scăpat de o parte din datoriile pe care le are la bugetul de stat, după ce a cedat Ministerului Mediului o fostă cantină a uneia dintre firmele la care este acţionar.
Concret, graţie unei hotărâri adoptate de executiv în şedinţa extraordinară organizată miercuri în „capitala Moldovei”, imobilul - situat pe Calea Chişinăului, nr. 43, din Iaşi -, care a aparţinut societăţii Tehnoton SA, va găzdui atât birourile Gărzii de Mediu, cât şi laboratoarele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.
„Clădirea a aparţinut SC Tehnoton SA şi a fost preluată de stat în contul datoriilor a cumulate de societate. Preluarea a avut loc ca urmare a cererii formulate de firmă pentru stingerea datoriilor, reprezentând impozite, taxe şi alte venituri”, au explicat, ieri, oficialii Ministerului Mediului.
Procedură rar folosită
Aceştia şi-au argumentat interesul pentru fosta cantină prin faptul că filialele ieşene ale celor două instituţii ale statului se înghesuie acum într-un spaţiu mult mai mic, administrat de „Apele Române” - „situaţie care a generat majore disfuncţionalităţi în derularea activităţilor”.
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejan, a explicat că procedura de stingere în acest mod a datoriilor unei firme private este mai rar folosită, dar e acceptată de lege.
„Procedura de «dare în plată» se aplică doar cu acordul debitorului şi doar în condiţiile în care există o solicitare din partea unei instituţii publice care doreşte acel activ pentru o mai bună funcţionare”, a arătat Blejan.
Potrivit acestuia, în momentul în care se aplică o astfel de pro cedură, este înfiinţată o comisie care evaluează imobilul. „Valoarea finală a clădirii e stabilită la cel mai mic «preţ» dat de evaluatori, raportat şi la preţul de vânzare a imobilului pe piaţa liberă. (...) Suma e scăzută apoi din datoria totală pe care firma o are către stat”, a explicat Blejan.
Oficialii ANAF nu au precizat însă şi care este cuantumul datoriei „şterse” de stat miliardarului Maricel Popa. Cert este însă faptul că mai-marii de la Mediu şi miliardarul au pus la cale „tranzacţia” încă din 2007, în perioada guvernării PNL, după cum arată nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern adoptate miercuri.
Astfel, reprezentanţii Agenţiei de Mediu au cerut pe 22 iunie 2007 preluarea imobilului, trei luni mai târziu Ministerul Fi nanţelor anunţându-i că a aprobat cererea firmei de a renunţa la clădire.
Contactat telefonic, Maricel Popa a refuzat să explice de ce a fost nevoie de mai bine de doi ani pentru a încheia această tranzacţie cu statul. „Nu dau declaraţii pe această temă, mai ales prin telefon, că se interpretează”, ne-a transmis acesta.