Datoria externă a crescut cu 8 miliarde euro, în primele nouă luni

Datoria externă a crescut cu 8 miliarde euro, în primele nouă luni

Datoria externă a României a crescut cu aproape 10%, sau cu peste 8 miliarde de euro în primele nouă luni din 2010, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). La sfârşitul lunii septembrie, datoria externă totală a ţării era de 89,3 miliarde euro, faţă de 81,2 miliarde euro, soldul înregistrat la sfârşitul anului trecut.

Datoria externă pe termen mediu şi lung s-a cifrat, la 30 septembrie, la 71,6 miliarde euro, reprezentând circa 80% din întreaga datorie externă. Datoria privată a scăzut de la începutul anului până la sfârşitul lui septembrie cu 4,2%, până la 37,7 miliarde euro.

Datoria negarantată public reprezintă 42,2% din datoria externă totală a României, potrivit datelor băncii centrale.

Una dintre cele mai mici datorii din UE Datoria publică a României este printre cele mai mici din UE. Potrivit unui raport Eurostat, România se află pe locul al patrulea, cu o datorie publică de 23,9% din produsul intern brut (PIB), la finele anului 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiştii economici din piaţă au avertizat însă în repetate rânduri că nu este îngrijorător atât nivelul datoriei publice, cât ritmul în care aceasta a crescut în ultimii ani.

Citiţi şi:

România, printre cele mai mici datorii publice, dar printre cele mai mari deficite bugetare din UE

Datoria guvernamentală depăşeşte 93% din datoria publică a României